In dit bureaucratische zorgland kunnen wij nauwelijks het hoofd boven water houden

Na een weekje vakantie houd ik mijn hart weer vast. Niet omdat mijn werkweek weer begint, of school voor mijn zoon. Nee, juist het ontbreken daarvan breekt ons op.

Het ‘echte’ leven start weer en daarmee ook de regeldruk. Mijn zoon is al bijna een jaar een thuiszitter en ikzelf zit ook al zo’n anderhalf jaar thuis.

Ziek in alle opzichten, alhoewel ik na een jaar ziektewet te horen kreeg dat ik ‘gewoon’ kon gaan werken.

Mijn klachten waren in een jaar tijd alleen maar verergerd. In plaats van rust en ruimte voor mezelf heb ik bijna gelijktijdig aan mijn eigen ‘gevecht’ met burn-out en PTSS, het gevecht aan gemoeten rondom mijn zoon.

Een – toen 11-jarige – creatieveling met een hart van goud, rijke fantasie en een beperking.

Al jaren maakte hij gebruik van leerlingenvervoer voor het speciaal onderwijs, maar door fouten in communicatie en beleid, veranderde hij van de leergierige ‘ideale leerling’ in een teruggetrokken, angstige jongen die beschadigd is door vervoer, onderwijs en zorg.

Door een aaneenschakeling van verkeerde inzichten, blunders en miscommunicatie hangt ons nu een uithuisplaatsing boven het hoofd en zijn we een jaar kwijt in zijn ontwikkeling.

Mijn eigen gezondheid is achteruit gehold, maar dit is niet erkend, waardoor er verwacht wordt dat ik aan het werk ga terwijl ik lichamelijk beperkt ben, depressief en een getraumatiseerd kind hele dagen thuis heb.

Opties die we aandragen zodat hij op een passende manier onderwijs kan genieten zorgen voor gigantische weerstand, want leerplicht is schoolplicht. Thuisonderwijs is alleen mogelijk bij een ontheffing van de leerplicht, maar dan zouden we overal zelf in moeten voorzien, wat – vooral financieel – niet haalbaar is.

We zijn voor ons gevoel met een kluitje het riet in gestuurd en zijn tot op heden nog niet goed op de hoogte van wat er nu allemaal wel of niet mogelijk is om tot oplossingen te komen.

Het is zoals het spreekwoord zegt: in 7 sloten tegelijk lopen. Alleen lijken die sloten meer als verraderlijke stromen om afzonderlijke eilandjes heen te liggen en gaan de meeste partijen compleet langs elkaar heen. Mijn uitkeringsinstantie erkent niet dat de thuissituatie met mijn zorgintensief gezin mijn herstel belemmerd.

Hulp die ik eventueel in zou willen zetten voor mijn zoon, en waarbij ik in het verlengde meteen mezelf kan ontlasten doordat we weten waar we aan toe zijn, wordt ontmoedigt omdat ik niet belastbaar genoeg zou zijn om een PGB aan te vragen.

Deze 2 partijen staan dus loodrecht tegenover elkaar, maar zijn nog nooit direct met elkaar in gesprek geweest over onze situatie. Ondertussen heb ik al teveel gesprekken gevoerd, grote overleggen bijgewoond en stapels papieren en vragenlijsten ingevuld.

We hebben intakes gedaan, behandelplannen besproken en trajecten uitgeprobeerd die helaas in teleurstelling en negatieve ervaringen uitmondden. Psychologen, GGZ, fysiotherapie, huisarts, CJG, jeugdzorgers, ambulante begeleiding, onderwijsconsulenten, SamenWerkingsVerband; het rijtje wordt steeds groter.

In dit onoverzichtelijke, bureaucratische zorgland kunnen we maar nauwelijks het hoofd boven water houden. Zowel voor mijn zoon als mezelf zijn er ellenlange wachtlijsten wanneer het om psychische klachten gaat.

Een open botbreuk wordt direct naar binnengereden op de Eerste Hulp, maar met een ernstige burn-out en depressie, zelfs met suïcidale gedachten, mag je eerst een paar maanden wachten voordat je überhaupt op intake mag.

Vervolgens duurt het vaak nog een paar maanden extra voordat je met een daadwerkelijke behandeling kunt beginnen. Iedere keer weer mag je hetzelfde verhaal afdraaien. Elk gesprek weer de opsomming van wat er gebeurd is, hoe je je daarbij voelt, wie er allemaal al betrokken zijn.

September 2016 kreeg ik te horen dat ik in het kader van mijn eigen herstel maar eens even helemaal niets moest doen. Helaas ontdekte ik dat ik als moeder in een zorgintensief gezin de luxe niet heb om ‘niets te doen’.

Zelfs wanneer je een beroep doet op professionele hulp: er komt zoveel bij kijken aan afspreken, invullen, uitleggen en verantwoorden dat je juist alleen maar meer tijd en energie kwijt bent.

Met moeite schrijf ik af en toe op wat ik ervaar, in de hoop mensen wakker te schudden, maar ook om aansluiting te vinden bij degenen die in hetzelfde schuitje zitten.

In een poging om mijn verhaal over trauma, schade en beschadigingen positief af te sluiten: Hulde aan alle onvrijwillige zorgcoördinatoren. Jullie werk is onderschat en voor velen vanzelfsprekend, maar onmisbaar!

Gastblog van Angie de Ruijter. Lees meer van haar op rogueangelnl.

Foto komt uit de collectie van Rob Bruntink.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *