De impact van een scheiding op ouders en kinderen

Dag Iris, je bent nog maar 21 en toch timmer je al behoorlijk aan de weg. Vertel eens, wat doe jij zoal?

Ik studeer Organisatiewetenschappen in Amsterdam. Naast mijn studie ben ik altijd met veel verschillende dingen bezig. Zo heb ik nu mijn eigen bedrijf: Iris Gündel, waarbij ik alles wat ik graag doe, kan verbinden. Het is echt mijn passie om voor grote groepen te spreken, debatten te leiden, om mensen echt met elkaar in gesprek te krijgen en trainingen te geven rondom verschillende thema’s. Dit doe ik bij vaste organisaties waar ik werk en zo ook voor verschillende opdrachtgevers.

Je hebt ook een boek geschreven. Wil je daar iets over vertellen?

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik acht jaar was. Later is mijn moeder een eigen scheidingspraktijk begonnen, samen met mijn stiefvader. Hier werden ook gesprekken gevoerd met de kinderen van scheidende ouders. Ik werkte daar ook. Laagdrempelig en puur op wederzijdse herkenning ging ik die gesprekken aan. Mijn ervaringen met gespreksvoering en dergelijke heb ik verder ontwikkeld en inmiddels heb ik al honderden kinderen gesproken en geholpen.

Mede daaruit ontstond dan ook mijn interesse naar het hele vraagstuk “scheiding in deze samenleving”, wat voor impact een scheiding nu daadwerkelijk heeft op ouders en kinderen. Vervolgens besloot ik een boek te schrijven: Schei eens uit. Een boek met verhalen van volwassenen over hún gescheiden ouders. Waar lopen zij in hun eigen volwassen leven en relaties tegenaan? Wat hadden zij anders gewild? Wat zouden zij meegeven aan anderen in eenzelfde situatie? Ook vele onderzoekers, juristen en relatie-experts heb ik aan het woord gelaten.

Gelukkig is er ongelofelijk goed gereageerd op mijn boek. Door verschillende instanties, professionals en zeker ook in de media. Vaak doe ik het verhaal áchter mijn boek. Waarom ik dit wilde schrijven en met name ook over het doel van dit boek: het moet nu anders.

Het moet nu anders zeg je, wat is daarvoor nodig?

Dat het tot op de dag van vandaag mogelijk is om in een juridisch gevecht te vervallen, terwijl je wel samen ouders blijft, vind ik onvoorstelbaar. De politiek is er nu over in gesprek, scholen worden ook steeds bewuster van hun rol hierin. Kortom: het is allemaal goed in beweging. Zolang we het gesprek open houden, kunnen er stappen worden gemaakt.

Wat is jouw doel?

Dat vind ik een lastige vraag! Op dit moment kan ik zoveel verschillende dingen ontdekken! Dat brengt dan ook verschillende doelen met zich mee. Het doel van mijn boek is om het gesprek over relaties, preventie bij scheiding en de gevolgen van scheiding vanuit de positie van het kind, nog meer open te gooien. Voor de politiek, scholen, media, ouders, professionals. Het moet anders! En uiteraard wil ik gaan afstuderen, nog meer ervaringen opdoen bij alles wat ik nu doe.

Bedankt Iris Gündel, @IrisGundel. Meer lezen over Iris en haar boek? Check www.irisgundel.nl

Foto komt uit de collectie van @Holly1707.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *