Ik zag mezelf al in het ziekenhuis liggen

Zal ik het wel, of zal ik het niet doen? Die vraag spookte continu door mijn hoofd. Ik heb de knoop doorgehakt en besloten er wel over te schrijven.

Voordat je verder leest, bedenk dat dit mijn verhaal is.

Ik ben blijkbaar uitzonderlijk gevoelig, en mijn verhaal sluit verder goed aan bij mijn vorige blogs over dit thema en daarom deel ik dit dus toch maar.

Vorige week nam ik voor het slapen gaan de pil in. Niets bijzonders, doe ik tenslotte al heel wat jaren. Het was een nieuwe strip, de verpakking zag er zoals altijd hetzelfde uit.

Ik zag dat de pil er wat kleur betreft anders uitzag dan voorheen, net als de strip waar hij in zat. Ik checkte voor de zekerheid de hoofdbestanddelen en de naam (alles klopte) en ging naar bed.

De volgende dag begon met een zeurende buikpijn maar ik stond er niet bij stil. De dag erna werd de pijn erger en erger en concentreerde zich links- en rechtsonder in mijn buik.

De pijn was ondraaglijk aan het worden en ik werd bang. Inname van pijnstillers hielp dit keer helemaal niets.

Ik vreesde dat ik die dag nog naar het ziekenhuis zou moeten omdat ik gek werd van de pijn. Ik schuifelde door het huis en liep krom van de pijn.

Ineens ging er een lampje branden en ik strompelde naar de badkamer om de bijsluiter te lezen van de pil. Daar stond bij bijwerkingen: neem bij hevige buikpijn contact op met de huisarts.

Ik vroeg mij af of ik mogelijk heftig reageerde op een van de hulpstoffen in deze pil. De hoofdbestanddelen waren dan wel hetzelfde als die van de pil van de andere producent, maar de hulpstoffen waren mogelijk anders.

Ik besloot die avond om acuut te stoppen met het slikken van de pil. In theorie weet ik wat dat voor consequenties heeft (ik heb genoeg overgangsverhalen gelezen), in de praktijk zal ik het zelf moeten gaan ervaren.

De volgende dag heb ik contact opgenomen met mijn huisarts en de apotheek. Beiden lieten weten dat zo’n hevige buikpijn niet normaal was na het slikken van de pil. Stoppen was een verstandig besluit.

Die zelfde dag merkte ik, tot mijn opluchting, dat de pijn afnam en draaglijker werd. De dag erna was de pijn zo goed als helemaal weg.

Wat heb ik in de piepzak gezeten, dat mag je best weten. Ik zag mezelf al liggen in het ziekenhuis waar ik onderworpen zou worden aan onderzoeken. Gelukkig is het zo ver niet gekomen en nam ik, een voor mij, goed besluit.

Ik heb met een aantal deskundigen contact opgenomen en die adviseerden mij om de bijsluiters van beiden anticonceptie pillen (dus dezelfde naam, dezelfde hoofdbestanddelen maar andere fabrikant) met elkaar te vergelijken en van de laatste pil de hulpstoffen op te schrijven die niet overeenkomen met die van daarvoor.

Daarnaast moest ik ook de hulpstoffen vergelijken met de hulpstoffen van de door mij gebruikte zelfmedicatie om zo te zien welke hulpstoffen erover blijven. Mogelijk ben ik voor een van die stoffen gevoelig.

Maar met alleen de namen van de hulpstoffen weet ik nog te weinig. Ja, ik weet al dat ik gevoelig ben voor bepaalde stoffen. Dat is mij door het gebruik van diverse reumamedicatie in het verleden en verschillende antibiotica al wel duidelijk geworden.

Ik hoop dit nooit meer mee te maken. Maar of ik er zo achter kan komen waar ik allergisch op heb gereageerd betwijfel ik. Ik zal altijd alert moeten blijven en voorzichtig moeten zijn met wat ik inneem.

Foto komt uit de collectie van Erik Koeslag.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

3 Reacties

 1. Jeetje Mary, wat een pijnlijk verhaal. Gelukkig is de pijn nu weg. Hoop inderdaad, dat de allergoloog jou kan helpen, mogelijk in samenspraak met de apotheker. Sterkte!

  Laat een reactie achter
 2. Waardeloos, zo’n ervaring!
  En allemaal omdat de zorgverzekeraar jouw apotheek oplegt om “dezelfde” pil voortaan van een andere farmaceut in te kopen, omdat hij goedkoper is. Je hebt helaas aan den levende lijve ondervonden dat de pil dus helemaal niet “hetzelfde” is. De vulmiddelen zijn inderdaad de ingrediënten die zorgen voor totaal verschillende bijwerkingen van het medicijn.
  De winst van een paar cent per pilletje? Of in het slechtste geval voor jou een ziekenhuisopname? De zorgverzekeraar bepaalt, en die ligt niet wakker van hevige buikpijn!
  Als ik het vlug uitreken, weet ik zeker dat jij goedkoper uit bent met een duurdere pil.
  Maar dat schijnt voor de zorgverzekeraar hogere wiskunde te zijn…

  Laat een reactie achter
 3. ….En wat betreft de overgang…het kan ook zomaar meevallen. Want men verteld vrouwen graag hoe heftig dat is, en dat je bepaalde producten kun nemen om te klachten te verlichten…booming business! Maar er zijn ook heel veel vrouwen bij wie het reuze meevalt.

  Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *