Ik wil iemand een nieuw leven geven

“Al zolang ik mij kan herinneren ben ik donor, heb ik een donorcodicil. Ook geef ik al vele jaren bloed.

Het is een kleine moeite en je helpt er andere mensen mee.

Daarnaast heeft het voor jezelf nut want je krijgt bij iedere donatie een check-up.

De bloeddruk en ijzerwaarden worden nagekeken en je wordt getest op verschillende ziektes. In mijn ogen toch best wel belangrijk allemaal.

Ik vraag me altijd af waarom mensen géén donor zouden willen zijn. Dat begrijp ik dus echt niet. Wat als jouw grote liefde, jouw kind of goede vriend bloed of nieuwe longen nodig heeft?

Wil je dan niet dat jouw lief of kind geholpen wordt en verder kan leven? Ik ben dus wel donor want dat is het minste wat je kunt doen voor de mensen die het met hun gezondheid niet getroffen hebben.

Toen ik een poos geleden begreep dat je ook anoniem een nier kunt doneren heb ik dan ook niet lang na hoeven denken. Ik wilde een nier doneren. Aan wie maakte mij niet uit.

Ik kende niemand die een nier nodig had en dan anoniem iemand helpen vond ik ook een prettig idee. Er gaan 100 tot 200 mensen per jaar dood omdat er geen nieren zijn.

De nier van een levend persoon gaat 20 jaar mee en die van een ‘dood’ persoon maar ongeveer 8 jaar. Je kunt iemand een nieuw leven geven en dat vind ik nogal wat.

Ik nam contact op met een ziekenhuis en kreeg een heel pakket met informatie opgestuurd. Ik was er klaar voor om mij aan te melden en het traject in te gaan.

Toen ik een paar weken na mijn keus om een nier te doneren bij mijn zusje op bezoek was, vertelde ze mij dat ze iemand kende die een nier nodig had. Ik stelde gelijk voor om die persoon contact met mij op te laten nemen om te kijken of ik wat kon betekenen. En zo geschiedde.

Ondertussen ben ik samen met A. (de persoon die een nier nodig heeft) voor de eerste keer in het ziekenhuis geweest. Er zijn allerlei onderzoeken gedaan. Ik moest 10 buisjes bloed en urine inleveren. Er werden longfoto’s gemaakt en een hartfilmpje. Ook van A. werd er bloed afgenomen.

Over een aantal weken hebben A. en ik een nieuwe afspraak in het ziekenhuis en krijgen we te horen hoe mijn gezondheid is EN of we een match zouden zijn.

Het is een spannend tijd want normaliter maak ik mij niet druk om mijn eigen gezondheid. Nu wel! Wat als ze iets naars in mijn lijf vinden en ik niet mag doneren? Dan is dat niet alleen voor mij een teleurstelling maar ook voor A. en zijn gezin.

Als ik wel goedgekeurd word dan is er ook spanning.

Hoe zal het dan verder gaan? Ik ben aan een avontuur begonnen waarvan niemand weet hoe het zal eindigen. Wat het ook gaat worden, mijn leven veranderde op het moment dat ik besloot om dit te willen doen.”

Gastblog van Wilma, @DeRavissante.

Foto komt uit de collectie van @ton65jacobs.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

7 Reacties

 1. Toen ik de eerste keer je voornemens las op de twitter, dacht ik wow, wat moedig… Ik heb je leren kennen als een erg sociaal iemand, met veel respect voor alles wat leeft, of het mensen of dieren zijn, een oprecht mens, recht toe en aan en met een hart op de juiste plaats. Gewoon een mens om van te houden. Als ik verder over nadenk, dat kan ik alleen constateren.. moedig, ja.. Maar dat is Wilma en het past helemaal bij haar.. Als ik jonger was, zal ik ook zo moedig zijn..? Eerlijk, ik weet het niet.. Het is een besluit, dat je niet van de ene naar de andere dag neemt.. je eigen gezondheid in de waagschaal leggen voor een ander mens.. Ja, daar is moed voor nodig en een flinke portie liefde voor de medemens.. Kan alleen zeggen.. RESPECT! Voorbeeld voor vele anderen, die de moed niet hebben of nog aan het zoeken zijn.. om een andermans leven te redden.. Ik blijf je volgen en wens, vanuit mijn vol hart het alleberste en veel succes Wilma! Kanjer uit duizenden..
  RESPECT !!!

  Laat een reactie achter
 2. Heel veel respect Wilma, ik kan geen bloed geven op een orgaan afstaan i.v.b met mijn kanker, maar had het graag gedaan! Maar je ben een top vrouw heb je toch ontmoet en je hebt je hart op de goede plaats. Ben niet zo goed in schrijven op papier praten gaat me makkelijker af! Lieve Wilma ik blijf je volgen en heel veel succes

  Laat een reactie achter
 3. Ook ik had er reeds van gehoord dat je een nier af wil staan Wilma,en vind het heel moedig. Er straalt zoveel liefde van je af zowel voor mens als ook voor je dieren. Er komt heel wat bij kijken want heb in het verleden al eens een traject gevolgd van S ,die een nier van haar moeder kreeg. Ik hoop van harte dat het allemaal heel goed zal gaan,voor jou natuurlijk Wilma,maar zeker voor de ontvanger van jou nier ,heel veel kracht en succes xxx

  Laat een reactie achter
 4. Ik had me aangemeld voor bloed en orgaandonor, maar voor dat dat was verwerkt kreeg ik de diagnose MS, en mocht ik niet meer..e zijn dus meer redenen dat iemand geen donor is.

  Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *