Ik probeer vanuit de liefde die Allah de mens heeft gegeven te leven

Dag Bouchra, welke rol speelt geloof in jouw leven?

Ik ben als moslima opgevoed. Ik kwam samen met mijn ouders als 2- jarige naar Nederland. Van Marokko kan ik me dus weinig herinneren. Wij gingen hier wonen in een streng christelijk dorp, waar mijn vader vlakbij werk had. Ik groeide in dat dorp op, ging naar een christelijke basisschool en speelde met de kinderen uit het dorp.

Toch voelde ik me best anders en dat werd ook door de dorpse kinderen steeds bevestigd. Wij thuis waren moslim. Er werd in de Koran gelezen en er werd gebeden, ook als ik vriendinnetjes mee naar huis nam. Die moesten dan vaak giechelen als mijn vader en broer zich op hun knieën naar het oosten richtten.

Mijn ouders zijn zeer vrijzinnig. Zij hebben mij geleerd de teksten uit de Koran (en andere boeken) altijd in een hedendaags perspectief te zien en om erover na te denken. Mijn vader zei altijd: “God spreekt ook nu tot ons en het is nu een hele andere tijd dan toen.”

Mijn ouders hebben mij ook geleerd om de meningen en het geloof van andere mensen te respecteren. Ik werd altijd gecorrigeerd als ik daar gekke dingen over zei. Mijn vader zei dan: “Allah heeft ieder zijn eigen geloof gegeven” of “het gaat niet om welk geloof, maar om jou als mens en vooral om wat je doet.”

Ben je met dit geloof opgevoed?

Ja, ik ben dus inderdaad met dit geloof opgevoed maar ben, in tegenstelling tot anderen in dit geloof, vooral aangespoord om zelf na te denken over wat ik er mooi of zelfs niet mooi aan vond. Sommige familieleden ergerden (en dat doen ze nog) zich wel aan mijn gedachten over de Islam.

Noem jij jezelf streng gelovig?

Ik ben niet streng gelovig, als je daarmee bedoelt of ik me aan de (hadith) regels van mijn geloof houd.

Leef jij geheel volgens de regels van de Koran?

Nee, ik leef niet volgens de geschreven regels uit ons Heilige Boek. Ik probeer vanuit de liefde die Allah de mens heeft gegeven te leven. Ik leef dus meer in de ‘Geest’ van mijn geloof.

Draag jij een boerka of hoofdbedekking?

Doorgaans draag ik geen hoofdbedekking. Ik houd daar niet zo van. Dat dat zou moeten is een door mensen bedachte regel die je moet zien als een histories gegeven van 1600 jaar geleden.

Voor enkele familieleden ben ik daarom geen moslima. Dat mogen ze van mij vinden. Ik ben de enige die over mijn leven verantwoordelijkheid draagt.

Heb jij wel eens te maken met mensen die zich negatief uitlaten over jouw geloof en of uiterlijk?

Regelmatig. Je kunt deze mensen opsplitsen in 2 categorieën: de moslims die mij geen moslim vinden en de Hollanders die mij in een kadertje willen plaatsen en niet begrijpen dat ik kan denken zoals ik denk.

Ik woon samen (is al verkeerd voor familieleden) met een ‘Hollander’ (zo zeggen we dat). Voor mijn ouders was dat geen punt, al zien ze me liever echt getrouwd voor de wet.

Voor sommige familieleden ben ik een afvallige en mag een moslima niet trouwen of samenwonen met een Kuffar (Heiden). Dat laatste is een steeds terugkomende discussie in de familie. Maar ja, zoals Allah het wil… waar Liefde is, huist God.

Soms word ik op straat wel nageroepen. Bijvoorbeeld als ik met mijn lief gearmd loop. Meestal is dat door ‘landgenoten uit Marokko’. Ik zal maar niet zeggen wat ze roepen.

Is een relatie aangaan met een niet-moslim mogelijk?

Ja. Ik vind dat een relatie met iemand die anders denkt mogelijk is. Mijn overtuiging is dat een relatie zich baseert op liefde en niet op de regels van een religie.

Bedankt Bouchra, @dekoran1 voor dit gesprek.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

3 Reacties

 1. Ikzelf ben een ” kuffar ” maar ook ik geloof in de liefde voor elkaar. Mijn man is rooms katholiek, maar doet hier niets mee. Dat er meer is tussen hemel en aarde is zeker…..Het mooie en goede zit in de mens zelf. Laten wij daar is meer mee doen.Respect voor jouw keuze Bouchra.

  Laat een reactie achter
 2. Zo zien we maar…als men echt gelovig is welke soort religie dan ook van geen belang.
  Het draait gewoon om het gevoel van verbondenheid of leven in liefde naar je geloof toe…
  Gewoon super te lezen dat het ook zo kan !!!!

  Laat een reactie achter
 3. Een relatie draait om liefde en het geloof heeft daar dan niets mee te maken.Ik ben katholiek opgevoed en vroeger was dat wel anders.Mijn vader komt uit een streng katholiek gezin met 1 broer als priester en 1 zus als non.Die waren wel met het geloof bezig.Maar bij mij is het vanaf mijn 16e jaar bergafwaarts gegaan en ik ben niet zo gelovig meer.Als je in een relatie niets mag vanwege het geloof, dan is dat niet goed.Mijn moeder had dezelfde mening !

  Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *