Ik heb mijn wens uit laten komen

Dag Rianne, jij bent eigenaar van uitgeverij Celtica Publishing. Waarom heb jij die uitgeverij opgestart?

Het was een combinatie van mijn eigen wens – vooral met taal en met leuke marketing & communicatie bezig zijn – laten uitkomen en ‘noodzaak’. Ik schrijf vooral horror en fantasy en had in 2007 mijn eerste horrorroman “Het duistere pact” uitgebracht in samenwerking met Alex de Jong. Hij gaf indertijd het kwartaalblad “Pure Fantasy” uit, dat gericht was op horror, fantasy en science-fiction, en hij speelde al enige tijd met het idee een uitgeverij voor boeken in het genre te starten.

Mijn zoektocht naar een uitgever verliep niet zo soepel. Dat lag niet aan het verhaal, maar het genre was indertijd een stuk minder geliefd dan nu, zeker als het om Nederlandstalige auteurs ging. Alex deelde mij zijn plan mee en ik zag er wel wat in. Zo stond ik dus aan de wieg van het ontstaan van uitgeverij Books of Fantasy (BOF). Het was de bedoeling dat “Vooravond van Armageddon” (Het vervolg op “Het duistere pact”) en mijn historisch getinte fantasyroman “De vriend van de koning” ook bij BOF uitgebracht zouden worden. Dat plan ging echter niet door.

Ik zocht en vond een andere kleine uitgeverij in het genre en hoopte in 2010 beide boeken uit te laten brengen. Maar ook dat plan liep stuk omdat de uitgeverij die ik gevonden had ophield te bestaan. Toen heb ik in 2011 de stoute schoenen aangetrokken en heb mijn wens om vooral met taal bezig te zijn, uit laten komen. Ik gebruikte de nickname die ik op diverse internetfora had als naam voor mijn eigen bedrijf: Celtica Publishing.

Tot juni 2013 deed ik het werk naast een kantoorbaan. Het kantoorleven was me echter door de jaren heen steeds meer gaan tegenstaan. De reorganisaties, bezuinigingen en de kille omgang van het management met de werkvloer maakte me elke dag bozer. Uiteindelijk barstte de bom een keer en heb ik in overleg met mijn partner ontslag genomen om me volledig op de uitgeverij te kunnen richten.

Nu zijn er vrij veel uitgeverijen te vinden. Ieder met zijn eigen kleine regeltjes. Waarin verschil jij van die uitgeverijen?

De persoonlijke benadering, en ik heb geen agressieve groei voor ogen. Ik wil kwaliteit op de markt brengen, laten zien dat Nederland vol zit met talent en dat onze auteurs het net zo waard zijn om gelezen te worden als buitenlandse auteurs. Verder wil ik dat mijn boeken opvallen door de mooie omslagen die ik voor elke titel laat ontwerpen.

Het is verder mijn intentie om auteurs zo min mogelijk financieel te laten bijdragen aan het laten uitkomen van hun boeken. Uiteindelijk hebben zij al veel tijd gestoken in het schrijven van hun boek, het vervolgtraject ligt vooral bij de uitgever, vind ik.

Wel is het zo dat als er veel redactie nodig is, ik daar een vergoeding voor vraag. Hoeveel dat is, hangt af van de hoeveelheid werk die verricht moet worden. Voor dat geld krijgt de schrijver een zeer persoonlijke begeleiding, wat weer helpt voor zijn of haar volgende titels. Hoe minder redactie er nodig is, hoe beter – zowel voor de auteur als voor mij!

Kan elke schrijver, ongeacht het genre, bij jouw uitgeverij terecht?

Nee, niet iedereen kan bij mij terecht. Celtica Publishing richt zich op werk in het fantasy genre en ik heb CPRomance, de tak die romantisch en realistisch werk uitbrengt. Zo heb ik een met prachtige foto’s geïllustreerde sensuele verhalenbundel en een met minstens zo mooie foto’s geïllustreerde poëziebundel uitgebracht.

Daarnaast bracht ik van mezelf twee romantische verhalen uit (pseudoniem Marian Kramer) en een zeer realistisch thrillertweeluik van een voormalig commando. Voorwaarde is eigenlijk altijd of ik het manuscript dat een auteur aanbiedt kwalitatief goed genoeg vind.

Het laten beoordelen van een manuscript (de eerste 50 pagina’s plus een synopsis) kost bij mij 25 euro ex. btw, omdat ik ervan uitga dat alleen diegenen die werkelijk overtuigd zijn van hun werk bereid zijn er iets in te steken. Voor dat geld krijgt een auteur een gedegen reactie, of die nu positief of negatief is. Ik heb een enorme hekel aan standaardafwijzingen!

Wat kan jij voor een schrijver betekenen?

Als ik besluit om een boek uit te geven, neem ik het hele proces van redactie, vormgeving en marketing op me. Dat is best veel en met het groeien van de uitgeverij zal ik er niet aan ontkomen om hulp van anderen te gebruiken.

Momenteel is dat nog een kosten- en batenafweging, maar ook een kwestie van loslaten. Ik doe graag alles zelf, maar dat is ook een valkuil. Ik probeer de schrijver zo goed mogelijk te betrekken in het proces. Redactie, keuze van titel en het ontwerp van de cover (en door wie) gaat altijd in overleg met elkaar; al ben ik uiteindelijk wel degene die de knopen doorhakt.

Verder benadruk ik altijd dat het aanwenden van het eigen netwerk van groot belang is. Met positieve mond-tot-mondreclame kom je vaak veel verder dan met bijvoorbeeld betaald adverteren. Ik sta een aantal keren per jaar op fantasybeurzen en werk sinds dit jaar met een vertegenwoordiger die voor mij boekhandels benadert.

Bedankt celtica-publishing.nl voor dit interview.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

1 reactie

  1. God wat weet ik uit eigen ervaring hoe moeilijk het is een uitgeverij warm te krijgen voor je werk.
    Of wel zijn ze niet geinteresseerd in poëzie omdat het niet verkoopt , ofwel omdat je geen gekende naam bent.
    Een feit blijft , het is heel moeilijk om iemand te vinden die zich voor je wil inzetten zonder eerst te kijken wat het hun zal opbrengen voor ze ook maar even naar je werk gekeken hebben.
    Hoe graag je ook zou willen dat je ” kind” wat dat is het “je kind ” geboren wordt, het draai meestal op een teleurstelling uit en het blijft bij hopen dat je ooit al is het gewoon maar één boek hebt waarvan je kan zeggen ” hé dit heb ik geschreven”, hoop doet leven zegt men en daar hou ik me dan maar aan vast!!!

    Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *