Huisartsen moeten verlost worden van de idiote bureaucratie

Hallo Lorelei, jij bent manusje van alles in een huisartsenpraktijk/apotheek. Dat maakt mij nieuwsgierig. Wat doe je zoal?

Ik zorg ervoor dat de praktijk zo goed en efficiënt mogelijk kan functioneren, waardoor onze patiënten zo goed mogelijk geholpen kunnen worden. Denk aan: personeelsmanagement, financieel beheer, ICT beheer, kwaliteitsbewaking en dus -verbetering, invoering van nieuwe eisen/regels van de zorgverzekeraars en de overheid, enzovoort. Wij zijn dan ook volledig gecertificeerd. Door de sterke toename van het aantal in te vullen formulieren, spring ik hier steeds meer in bij. De huisarts en de assistentes hebben door de toename van de werkdruk hier namelijk steeds minder tijd voor.

Een mooi voorbeeld vind ik het Verbandmiddelformulier. Er moet bij aflevering van verbandmiddelen voor chronische zorg een extra formulier ingevuld worden door de arts, voor de apotheek. Gebeurt dit niet, dan moet de patiënt namelijk de verbandmiddelen zelf betalen. Het formulier moet later in het apotheeksysteem ingevoerd worden. Zonder deze registratie, kan achteraf door de zorgverzekeraar dit bedrag teruggevorderd worden, tot zelfs twee jaar later. Daar ben ik dan weer ongeveer 10 minuten zoet mee.

Wat vind jij het leukst om te doen?

Dat is niet zo moeilijk, het contact met de patiënten natuurlijk! Wij wonen in een klein dorp en na al die jaren ken ik de meeste patiënten. Niet alleen via de praktijk, maar ook via de school van onze kinderen. Ik zorg er voor dat ik dagelijks ‘op de werkvloer’ aanwezig ben, zodat ik aan de balie contact houd met onze patiënten. Mijn ervaring is dat ik zo eventuele problemen kan signaleren. Daarbij vind ik de contacten met de patiënten gewoon heel erg leuk.

De praktijk is van jou en je man, net als de apotheek. Hoe lang hebben jullie die al en waarom zit er een apotheek bij?

Sinds eind jaren ‘90. Wij hebben daarvoor een paar jaar in het buitenland gewoond, waar mijn echtgenoot de opleiding tot huisarts heeft gedaan. De opleidingspraktijk was op het platteland en ook daar zat een apotheek bij. Aangezien wij graag op het platteland wilden gaan wonen, zijn wij op zoek gegaan naar een vergelijkbare situatie. Er zit een apotheek bij, omdat wij in een heel klein dorp wonen. Te klein voor een openbare apotheek om te ‘overleven’. Hierdoor hoeven de patiënten voor hun medicijnen niet naar een ander dorp toe.

Helaas is dit sinds 1 januari van dit jaar veranderd. Patiënten met een budgetpolis van VGZ kunnen niet meer bij ons terecht voor hun herhalingsmedicijnen, omdat deze dan maar gedeeltelijk vergoed worden. Daardoor moeten ze óf gebruik maken van een internetapotheek óf van een andere apotheek zo’n 15 kilometer verderop.

Bepaalde medicijnen (vrij veel nog) kunnen namelijk niet via de internetapotheek geleverd worden. Wat ons is opgevallen is dat er een aantal patiënten niet op de hoogte was van de consequentie van het hebben van deze budgetpolis. Een deel van deze groep heeft daarom de keuze voor een budgetpolis voor 31 januari teruggedraaid.

Worden jullie wel eens geconfronteerd met patiënten die aangeven dat ze hun medicijnen niet meer kunnen betalen?

Ja, dat klopt. Dit geldt overigens ook voor de laboratoriumkosten, radiodiagnostiek en dergelijk die aangevraagd zijn door de huisarts. Ik vind het dan ook vreemd dat deze onderzoeken en de therapie (of bijvoorbeeld de medicijnen) onder het eigen risico vallen en dus altijd zelf betaald moeten worden tot € 375, – per jaar (per persoon).

Bovenstaande middelen heeft de huisarts soms nu eenmaal nodig om tot een goede behandeling te komen. Door het eigen risico kan dit dus niet altijd. Dit is voor steeds meer patiënten helaas een groot probleem. Ook ken ik een patiënt die naar een gespecialiseerde instelling werd verwezen op advies van de huisarts en de POH GGZ (psycholoog), de klachten waren te ernstig voor de huisartsenpraktijk. Maar omdat het eigen risico van 2013 en 2014 nog afbetaald moest worden, was daar geen geld voor. Een schrijnende situatie.

Ik heb begrepen dat jullie geweigerd hebben om een contract af te sluiten met de zorgverzekeraar. Waarom?

Het contract van VGZ geeft de huisarts een financieel belang in verwijzen naar specifieke laboratoria en voorschrijven van specifieke middelen. Dit is uit ethische overwegingen onaanvaardbaar. De patiënt moet er van uit kunnen gaan dat de dokter iets voorschrijft wat het beste is voor de patiënt en niet uit financieel gewin voor de dokter.

Maar ook omdat wij het onacceptabel vinden dat de zorgverzekeraar in haar contract een zinsnede heeft opgenomen dat bij ‘vermoeden’ van fraude deze inzagerecht heeft in het Medisch Dossier. Dit terwijl in de zorgverzekeringswet al is opgenomen hoe vermoeden van fraude kan worden uitgezocht. Daar zitten wel heel veel waarborgen in om het Medisch Geheim zo goed mogelijk te kunnen bewaken, in tegenstelling tot de vermelding in het contract.

Verder wordt er de laatste jaren consequent bezuinigd op onze zorg, met alle gevolgen van dien. Dit alles heeft uiteindelijk geresulteerd in de weigering van ons om het contract met VGZ te ondertekenen. In het begin waren er vrij veel huisartsen die weigerden te tekenen, maar onder financiële druk hebben veel huisartsen ondertussen toch moeten tekenen.

Wat heeft dit voor consequenties met betrekking tot de praktijkvoering?

Dit heeft geen consequenties voor de praktijkvoering en dus ook niet voor onze patiënten. Dit is wel het laatste wat wij willen.

En wat heeft het voor persoonlijke gevolgen voor jullie?

Financieel is dit voor ons heel moeilijk, omdat we allerlei handelingen die we wel doen, niet betaald krijgen. Bovendien geeft het heel veel extra stress in ons toch al erg drukke en stressvolle leven. Geen prettige tijd, dat kan ik je verzekeren!

Is dit vol te houden?

Tsja, is dit vol te houden? Ik denk dat wij weinig andere keus hebben dan gewoon doorgaan…

Wat moet er volgens jou zo snel mogelijk veranderd worden met betrekking tot de zorgverzekeraars?

Wij moeten op gelijke basis kunnen onderhandelen over het contract met de zorgverzekeraar. Nu is dat onmogelijk. Het is letterlijk ‘tekenen rechts onder graag’. Ook moeten er meerjarige contracten kunnen worden afgesloten, dat zou voor elke partij veel extra werk schelen. De huisartsen moeten verlost worden van de idiote bureaucratie, de zogenaamde ‘vinkjescultuur’.

De huisarts voelt zich absoluut niet serieus genomen door het groeiende aantal in te vullen formulieren, de aan te leveren databestanden en dan achteraf ook nog eens de controles. Zodra je ook maar enigszins afwijkt van het gemiddelde ben je kennelijk ‘verdacht’. Het maakt niet uit of daar goede verklaringen voor zijn (denk bijvoorbeeld aan extra veel tijd uittrekken voor een consult).

Het hele systeem is gebaseerd op wantrouwen, wat de huisartsen niet verdiend hebben. Dit alles zorgt dus voor heel veel extra administratief werk en negatieve energie. Tijd en energie die de huisarts wil stoppen in de zorg voor de patiënt.

Bedankt @Lorelei3112 voor dit zeer openhartige gesprek.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

3 Reacties

  1. Een helder verhaal dat het roer snel om moet.
    Maar de politiek zal wel niets doen en de verzekeraars steunen. Rouwvoet (Christn Unie) en de D66 voorzitter zitten beide bovenin de verzekeraars (geld)boom en beheersen de politiek. Terhorst (PvdA) die bij de fysiotherapeuten bijverdiende en een andere mening had moest het veld ruimen omdat de PvdA knettergek is geworden de laatste jaren. Het CDA speelt stuivertje wissel me speciale interne financiële belangen en de VVD grossiert naast in baantesjagers in de verzekeringswereld. De SGP doet ook mee in dit spel. De media en het NOS journaal noemt dat constructieve partijen, wat pure misleiding is. En de mensen zijn zo ongeïnteresseerd dat ze gewoon op deze partijen stemmen of anderen voor hun laten beslissen zodat dit aan de macht blijft.

    Reageer


  2. Het is bijna niet meer te doen als huisarts en zeker met apotheek erbij.Erg ook dat jonge artsen wel 10 keer nadenken voordat ze huisarts worden en dat vind ik ook triest.Op deze manier hebben we straks toch te weinig huisartsen.Deze blog is van 2 jaar geleden en nu 2017 is het alleen maar erger geworden met ZV, ze hebben te veel macht gekregen.Neem mijn petje af voor jullie Lorelei omdat je zo strijdvaardig bent en opkomt voor de patiënt en jullie beroepsgroep!Ik ben een volger van jou en ik lees veel van jou!

    Reageer


  3. HK heb ook een huisarts mee gemaakt die er niets van bakte. Na een ernstig auto ongeluk waarbij ik 8 dagen op de trauma afdeling heb gelegen is zij niet een keer bij me geweest.Ik mocht niets doen van de artsen omdat de breuken die ik had opgelopen moesten eerst helen.Mijn rechter oor hing er bij een hersenschudding en mijn rechter bijnier was was niet meer intact
    Ik kreeg geen verpleegkundige en geen huishoudelijk hulp. Nu jaren later heb ik gelukkig een goede huisarts met vak bekwame verpleegkundigen. De huisarts die ik nu heb neemt mij serieus moet regelmatig terug komen overlegt met mij wat ze van plan is te doen.Zij neemt de tijd voor iedere patient. Zij houdt zich niet aan de 10 minuten die er voor een client geld.Soms voel ik me bezwaard wanneer ik weer moet terug komen.Zo kan het dus ook.ook is het fijn dat ze recht door zee is en er niet omheen draait. Alles is bespreekbaar.
    Voor mijn huidige huisarts heb ik veel respect zij is echt een topper.

    Reageer


Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.