Je hoeft geen slachtoffer te blijven!

Als kind was ik slachtoffer… Mijn vader was een narcist. Ik deed in zijn ogen nooit iets goed.

Ik mocht mijn emoties niet tonen. Ik mocht niet zelf denken. Ik was vaak bang voor zijn agressieve reacties. Hij leek overal boos om te worden, zelfs om de kleinste dingen. Mijn zelfbeeld was zo laag, ik voelde mij maar klein en nietig.

Ik probeerde te overleven door stil te zijn en er voor te zorgen dat hij mij zo min mogelijk kon zien, door mij letterlijk vaak te verstoppen. Een zware opgave als je als kind thuis geen kant op kan. Hij deed ook zo naar tegen mijn moeder. Dus kon ik geen steun vinden bij haar.

Ik moest het alleen doen.

Toen ik volwassen was en op mijzelf ging wonen voelde dat als een enorme bevrijding. Maar ik bleef in mijn overlevingsmechanisme hangen, ik was altijd zoveel mogelijk op de achtergrond, overal. Ik wilde niet gezien worden. Ik had altijd het gevoel dat ik niet goed genoeg was, en er niet mocht zijn.

Toen ik 37 jaar was, kreeg ik last van paniekaanvallen en kwam in een zware depressie terecht. Zelfs zo ernstig dat ik gedachten had om uit het leven te stappen. Op het diepste punt kwam gelukkig toch het omslagpunt.

Ik ben hulp gaan zoeken en kwam bij een hypnotherapeut terecht. Het was een fijne vorm van hulp voor mij, er werd nu echt naar mij geluisterd! Mijn emoties mocht ik voelen en laten zien. Mijn herstel ging snel bergopwaarts. De grote verandering was daar. Ik voel mij goed genoeg.

Ik mag er zijn! Ik mag gezien worden! Ik ben het waard! En mijn leven veranderde compleet.

Een paar jaar later was mijn volgende stap dat ik zelf graag mensen wilde gaan helpen. Ik herkende de pijn van binnen bij andere mensen die ook naar werden behandeld door hun ouder(s) of partner. Door hun verhalen over de narcistische mishandelingen werd het mijn missie om hen te helpen.

Immers, ik weet dat je jezelf kan bevrijden.

Ik koos ervoor om diverse opleidingen hypnotherapie te doen. Tijdens de opleidingen werk je juist ook aan jezelf waardoor je los laat wat niet meer bij je hoort, en kom je in je kracht te staan.

Inmiddels help ik nu ruim 2 jaar mensen met allerlei problemen, onder andere slachtoffers van narcisme.

Door mijn eigen ervaringen, zowel met mijn narcistische vader en nog een paar narcisten die ‘toevallig’ op mijn pad kwamen en mensen in mijn omgeving die slachtoffer zijn, heb ik mij verdiept in narcisme. Wat is een narcist? Wat doet een narcist? Gelukkig herken ik daardoor het gedrag en de manipulatietechnieken van narcisten.

Nee, ik trap er nooit meer in!

Je eigenwaarde, zelfrespect en zelfvertrouwen worden enorm onderuit gehaald door de manipulatie tactieken die een narcist gebruikt. Vaak zijn slachtoffers juist gevoelige empathische mensen, zoals ik.

Door middel van hypnotherapie/NLP help ik slachtoffers te herstellen van de schade die is aangericht door een narcist. Daarnaast help ik mensen weer in hun kracht te zetten, waardoor zij de regie over hun eigen leven terug krijgen en niet meer gevoelig zijn voor schadelijke narcisten.

Wanneer je jouw eigenwaarde, zelfrespect en zelfvertrouwen terug hebt, en het manipulatie spel van een narcist door hebt, krijgt een narcist géén macht over jou. Je hoeft geen slachtoffer te blijven, je kan echt weer gelukkig worden en sterker zijn dan ooit.

Als iemand toch in contact moet blijven met een narcist, bijvoorbeeld omdat de narcist nu eenmaal ook ouder is van jullie kind, dan geef ik tips/adviezen hoe je prima kan communiceren met een narcist. Ik help zodat jij er voor kan zorgen dat de narcist jou emotioneel niet (meer) raakt.

Ik vergeet nooit een moeder die hopeloos naar mij toe kwam.

Communiceren met haar ex- partner met sterke narcistische neigingen, leek een onmogelijke opgave. Zij ging mijn tips/adviezen gebruiken. En nu kan zij de humor inzien van het spel van haar narcistische ex-partner die wanhopig tracht de controle over haar te krijgen, wat niet meer lukt.

Onlangs vertelde zij mij dat zij nog steeds verbaasd is dat haar woede/boosheid/frustratie richting haar ex-partner verdwenen is. Zij communiceert nu zakelijk vanuit een neutraal gevoel met hem over de zaken die geregeld moeten worden met betrekking tot de kinderen.

Gastblog van Monique Kleijne. Lees meer op www.veni-vidi-vici.net.

Foto komt uit de collectie van Monique Paulina Jouvenaar-van Eerden.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

3 Reacties

 1. Goed gedaan Monique! Ikzelf ben 19 jaar getrouwd geweest met een narcist die me zelf heeft uitgekotst, hij walgde van mijn buik, zei hij. Een buik die er gekomen was doordat ik jarenlang Melleril geslikt heb, om acceptabel te zijn voor hem. Ik woog toen ik hem leerde kennen 49 kg en toen ie wegging 84 kg. Hij heeft met al zijn acties mijn eigenwaarde op 0.0 gezet en heb nu nog, na 17 jaar, nog niet genoeg zelfvertrouwen. Je woont te ver weg, anders kwam ik bij jou in behandeling. Jammer voor mij is de dichtbijzijnste hypnotherapeut al met mijn man bezig en de andere is voor mij te ver weg, zo’n 1.5 uur rijden….Pluim voor jou, jij bent een voorbeeld voor al die mensen, vooral HSP vrouwen die het slachtoffer zijn van een narcist.

  Reageer
  • Angela, het is bizar hoe ver je je kan laten manipuleren… je kan met hulp jezelf terug vinden en sterker dan ooit worden. Ik doe ook sessies via skype. Afstand hoeft geen probleem te zijn. Ik gun iedereen geluk en liefde en vooral eigenwaarde en zelfvertrouwen. Neem ee regie over jouw leven dat is de kracht om te helen…

   Reageer
   • Helaas heb ik zo’n langzaam internet dat Skypen niet mogelijk is, maar we krijgen binnenkort glasvezelkabel, dus ik bewaar je website adres! Bedankt!

    Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.