Hoe een narcistische ouder een kind kapot kan maken

“Opgroeien met een narcistische ouder is enorm zwaar, maar niet minder zwaar dan dat jij, als volwassen persoon, plots beseft dat je partner een narcist is.

Of, dat je als kind opgroeit met 2 narcistische ouders. Een narcist zuigt je emotioneel helemaal leeg!

Veel kinderen die opgroeien met een narcistische ouder zullen ook herkennen dat er altijd een ‘prins’ of ‘prinses’ is binnen het gezin, en een ‘zwart schaap’.

Dus mocht je nu thuis het ‘zwarte schaap’ zijn, dan kan je wellicht, ondanks de hel waar je momenteel mee te maken hebt, toch van geluk spreken want de ‘prins’ of ‘prinses’ is namelijk de narcist in spe.

In het blog, Ik was een speelbal van mijn narcistische moeder, heb ik mijn verhaal verteld, dat is slechts een deel van mijn verhaal. Vandaag ga ik er op door. Wel onder pseudoniem omdat ik rekening houd met mijn kinderen.

In 2011 zat ik helemaal klem. Door mijn narcistische moeder liep ik mijn hele leven al tegen moeilijkheden aan. Ik begreep de hulpverlening niet. Ik was boos.

Later begreep ik wel dat ze mij niet konden helpen. Wat wisten ze nu over narcisme? Alleen een ervaringsdeskundige zou signalen van een narcist tijdig kunnen herkennen.

En in het geval van kinderen die slachtoffer zijn van een narcistische ouder is het bijna onmogelijk om de signalen te herkennen. Die kennis haal je namelijk niet uit een boek.

Ik ben geen slachtoffer, ik ben een overlever. Maar, om te overleven heb ik eerst moeten accepteren dat ik slachtoffer was.

Hoe vaak ik niet gehoord heb: “Jij bent anders dan wat ik over jou hoorde.” Dit kreeg ik al vanaf mijn puberteit te horen van mensen die mij leerde kennen, zonder dat mijn moeder er tussen zat.

Mijn reactie was dan standaard: “Nee, ik ben dezelfde persoon alleen nam je niet de moeite om mij te zien zoals ik echt ben!” Het was mijn enige verweer.

Het is ook je enige verweer, je moet namelijk dichtbij je eigen basis blijven. Dichtbij jezelf, hoe moeilijk dit ook zal zijn.

Een narcist heeft zo veel ‘gezichten’. Hij of zij is er op uit om jou te isoleren van de buitenwereld én om jou compleet afhankelijk te maken.

Als jouw vrienden aangeven dat er ‘iets niet klopt’ aan jouw narcistische partner, geloof ze dan maar. Ook al ben je nog zo verliefd, zij hebben gelijk.

Een narcistische ouder is heel geraffineerd bezig.

Door onder andere slimme manipulatietrucjes weet deze ouder het zo te draaien dat zij, of hij, slachtoffer is van het gedrag van het kind. En reken maar dat een buitenstaander dat niet in de gaten heeft.

Mijn narcistische moeder wilde aan de buitenwereld bewijzen dat ik een ernstige psychische stoornis had. Maar welke deskundige mij ook onderzocht, ze kreeg steeds het tegendeel te horen.

Ik bleek een hoger IQ te hebben dan een gemiddeld kind en een geheugen als een olifant. Maar ook dat hield mijn moeder niet tegen om mij als kind, en later zelfs als volwassene, neer te zetten als een labiel figuur.

Vroeger kwam het dan ook vaak voor dat mijn moeders vriendinnen zich geroepen voelden om voor haar op te komen en mij de les te lezen.

Ik heb er 43 jaar over gedaan om mijn moeder te ontmaskeren en daardoor vond ik mezelf, en mijn basis, terug. Die basis heb ik doorgegeven aan mijn kinderen.

Om los te komen van een narcist, om te overleven, moet je je concentreren op je sterke kanten. Probeer steun te vinden bij de vrienden die je door jouw leven met een narcist bent kwijtgeraakt.

De invloed van mijn narcistische moeder op mijn leven, is enorm geweest. Er was niemand die voor mij aan de noodrem trok.

Pas op latere leeftijd besefte ik dat ik zelf aan die noodrem had moeten trekken. En dat heb ik uiteindelijk gedaan. Voor mezelf en voor mijn kinderen.”

Dank Hanneke.

Foto komt uit de collectie van Kitty van Gemert.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

6 Reacties

 1. 43 jaar lang om te beseffen wat een narcist met je kan doen .
  Daar uit blijkt ook de geraffineerde manier hoe narcisten te werk gaan .

  Laat een reactie achter
  • Ik ben nu al 32 jaar bezig maar ze wordt niet ontmadkerd. Ik mag hopen dat het voor mn 43e lukt.

   Laat een reactie achter
   • eindelijk na 40 jaar hebben we met zn allen mn moeder ontmaskerd en gezegd dat t hier ophoud .juist omdat t je moeder is wil je t zelf niet erkennen .t heefd onze jeugd kapotgemaakt en tot op heden is mijn moeder nog steeds als 40 jaar geleden niks veranderd.

    Laat een reactie achter
 2. Pfffff, heftig allemaal. Ik probeer mijn vader te laten inzien wat er speelt in ons gezin. Hij leek het te hebben ingezien, maar dan komt toch weer die genadeklap. Voor de zoveelste keer, ben er helemaal klaar mee. Ik kies nu voor mezelf. Maar mijn hemel wat doet dit pijn zeg. In een gezin van 4 ben ik de zondebok, mijn zus het prinsesje, en vader wordt ook gekleineerd. Hoe vervelend ze ook doen, ik heb ze altijd proberen te helpen…. tevergeefs….. ik kan het niet meer, pijn, verraad, verdriet, wanhoop, woede, onrecht. Ik ben op de weg van slachtoffer naar overlever. Maar hoe ontlaad je die enorme woede? Heel fijn dat jij overlever bent! Respect.

  Laat een reactie achter
 3. Hey, ik ben Dave, 41 j en papa van een zoontje van 10j, mijn ex (de mama van mijn zoontje dus) is duidelijk extreem verborgen narcistisch, en vooral het verschil tussen het het gouden kind en de zondebok zijn heel duidelijk te merken, voor mij toch,tenminste. Ik heb 8 jaar lang ervaren en gezien hoe verwoestend ze haar dochter behandelde, en mij , haar dochtertje was 3 j toen ik haar leerde kennen, en na de scheiding ben ik naar het vertrouwenscentrum kindermishandeling gestapt om mijn verhaal te doen, haar dochter is ondertussen gelukkig geplaatst bij de ouders van de papa.
  Ik moet zeggen dat je me wel wat angst inboezemt met je stelling dat de “prins” de narcist in spe is, heb je hier bepaalde statistieken van of baseer je je op je eigen ervaringen?
  Ik ben ondertussen 4 jaar uit de kluwen van mijn ex, zoontje woont bij mij ondertussen na een jarenlange vechtscheiding, maar ik blijf mezelf wel continu “bijscholen” om voorbereid zijn.
  Kan je misschien een woordje uitleg geven over je stelling dan?

  Alvast bedankt

  Laat een reactie achter
  • Beste Dave,

   Om je goed te informeren en uitleg te krijgen over de stelling over de ‘prins’ raad ik je aan om contact op te nemen met Jasmijn Couwenberg.

   Vriendelijke groet,
   Mary

   Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *