Helaas kunnen wij de tijd niet meer terugdraaien…

Stel dat je leest dat als je een lot koopt, je een van de vijfhonderd kanshebbers bent om miljonair te worden. Dan waag je vast de gok en koop je dat lot. Maar wat nou als je leest dat je een van de vijfhonderd medicijngebruikers bent die kans maakt om een dodelijke ziekte te krijgen door het gebruik van een bepaald medicijn? Of, wat nou als je dat pas achteraf leest, als nabestaande?

Gisteren kreeg ik naar aanleiding van een van mijn blogs,Tijd om de balans op te maken, een privébericht van een vrouw. Na het lezen van haar verhaal kreeg ik kippenvel, ik was geschokt. Heel erg geschokt. Ik vroeg haar of ik haar verhaal hier mocht vertellen. Graag, zei ze, hoe meer mensen het lezen, hoe beter.

Dit is haar verhaal:

Mijn vader had reuma en in het begin van de jaren negentig kreeg hij daar medicijnen voor. Hij kon er redelijk mee functioneren maar deze pillen hadden ook bijwerkingen. Te laat ontdekten wij dat een op de vijfhonderd mensen er een progressieve hersenaandoening van kan krijgen. Je raadt het al: mijn vader was die ene….

In april 2000 werd mijn vader, na jarenlang gebruik van dit bewuste medicijn, warrig. In juli van datzelfde jaar verergerden zijn klachten en na zes weken was hij ineens volledig verlamd. Vijf jaar later is hij overleden aan deze vreselijke hersenaandoening.

Het waren vijf lange jaren. Jaren waarin mijn moeder elke dag bij hem in het verpleeghuis was om hem te verzorgen. Jaren van verdriet en wanhoop. Mijn vader kon alleen nog maar lachen en eten. Hij herkende mij en mijn kinderen wel maar de rest ging niet meer. Ik vraag me nu nog vaak af wat er in hem omging.

Uit zeer langdurig onderzoek bleek dat mijn vaders hersenaandoening, Progressieve multifocale leuko encefalopathie, het gevolg was van het gebruik van dit medicijn.

Hoe meer mensen alert zijn, alert worden gemaakt op hun medicijngebruik en de risico’s daarvan, hoe beter. Wij zijn destijds veel te goed van vertrouwen geweest. We hebben ons nooit afgevraagd of het zinvol zou zijn geweest om de dosering wat af te bouwen en te kijken naar de reactie van zijn lichaam. Nooit hebben wij de bijsluiter gelezen, nooit zijn we kritisch geweest.

Helaas kunnen wij de tijd niet meer terugdraaien…

 

Laat ik nu ook een van de vele patiënten zijn die dit middel heeft gebruikt. Ik werd er elke keer na inname vreselijk beroerd van en kreeg ernstige haaruitval. Ik besloot, godzijdank, te stoppen met deze rommel. Ik weet dat dit medicijn veelvuldig wordt voorgeschreven. Niet alleen aan reumapatiënten. Het wordt aan veel mensen met onder andere auto-immuunziekte, voorgeschreven. De bijsluiter, die ik altijd lees, is enorm. Net als de lijst van bijwerkingen.

Nogmaals, ik ben geschokt door haar verhaal. Ik was al alert op medicijngebruik. Op dit moment slik ik zelfs geen enkele pil, behalve een vitaminetablet. Mijn lichaam reageert erg snel op medicijnen en ik ben altijd degene die direct last heeft van bijwerkingen. Mijn aarzeling om opnieuw met medicijnen te starten is nu nog grotere geworden….

Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel deze posts op

7 Reacties

  1. Dat is heel heftig, Mary.
    Gelukkig ben ik niet gevoelig voor bijwerkingen, maar ik slik ook bijna geen medicijnen.
    Soms denk ik dat er te gemakkelijk medicijnen worden verstrekt in plaats van te kijken naar alternatieven. Ik hoop dat je door kunt gaan met enkel vitaminen en goede voeding

    Reactie toevoegen


    • Zelf slik ik alleen vitamines. Ik ben gelukkig gezond. Maar mijn man heeft minstens twee chronische ziektes (COPD en diabetes) en geregeld nog meer klachten. Bepaalde medicijnen moet hij altijd nemen, andere krijgt hij soms voor een tijdje. Ik bekijk dan heel kritisch dat medicijn. Ik lees de hele bijsluiter door, vertel mijn man de hoofdpunten ervan. Kan het afgebouwd worden, dan doen we dat zodra het mogelijk is. Als een arts iets voorschrijft zonder duidelijk te vertellen waarom of waarvoor, dan willen we dat eerst weten. Is het niet persé nodig, dan nemen we het niet aan.
      Artsen weten lang niet alles. Soms worden ze ertoe aangezet (door farmaceutische bedrijven) om bepaalde medicijnen op patiënten uit te proberen. Maar wij zijn geen ‘proefkonijnen’! Soms negeren ze bijwerkingen. Bijvoorbeeld van tramadol, dat verslavend kan zijn als iemand verslavingsgevoelig is. Ze schrijven het rustig voor aan een ex-drugsverslaafde! Dat zou verboden moeten zijn!

      Reactie toevoegen


  2. Oh Mary, wat heb je dat mooi verwoord! En wat is het begin krachtig!!! Kippenvel, diep onder de indruk. Wij wensen jou en iedereen veel kracht en alertheid bij de medicijnen die voorgeschreven worden! Knuffel

    Reactie toevoegen


  3. Ik zou het fijn vinden als je de naam van dat medicijn mailt, specialist wil ander medicijn geven. Ik heb een autobimuun probleem dus wordt van zo’n verhaal onrustig.

    Groetjes, Mar x

    Reactie toevoegen


  4. Wat een heftig verhaal, krijg ik kippenvel van….denkt men yes , heb ik iets dat me helpt tegen mijn ziekte en dan, ja dan komt de ontnuchtering…jaren later !!!

    Reactie toevoegen


  5. Zeer gewaardeerde regelaar, ben telkens verbaast dat de burger niet veilig is,niet kan vertrouwen op de overheid, zelfs niet wanneer het gaat om medicijnverstrekking waarbij’Geld’altijd weer een rol speelt bij de afweging! Het zou mijn goedkeuring hebben indien ook ministers die bewust verkeerde beslissingen nemen en daarmee slachtoffers maken voor de rechter verantwoording afleggen voor hun daden,zoals in dit geval van die vader die hierdoor nog heel pijnlijke 5 jaar heeft moeten lijden! Groet, Dick

    Reactie toevoegen


Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *