Heeft de jeugd nog wel een toekomst?

Is de jeugd van nu zo anders? Anders dan, pak hem beet, tien jaar geleden? Ik weet het niet hoor. Juist omdat ik het niet weet, kom ik met dit blog en stel ik hier mijn vragen. Want ik ben erg benieuwd naar hun plannen, dus richt ik mij nu tot deze groep: de jeugd. Nu is jeugd een wat ruim begrip; ik spits het toe op jongeren en studenten.

Ik ben erg geïnteresseerd naar hun ideeën met betrekking tot de toekomst.

Zo weet ik dat vanwege het afschaffen van de basisbeurs een groep studenten kiest om een studie in het buitenland te volgen, dus vanwege de kosten. Ik zou graag van hen willen horen wat zij verwachten van die studie en hun toekomst. Staat die studie bijvoorbeeld net zo goed aangeschreven (of zelfs beter) als de Nederlandse variant? Kunnen ze na die studie in het buitenland hier aan de slag?

Ook ben ik op zoek naar jongeren die erg gefocust zijn op hun studie/opleiding. Jongeren die een helder doel voor ogen hebben. En dan bedoel ik dat zij voor die studie/opleiding juist dingen laten omdat dat beter voor hen is. Of juist speciale dingen zijn gaan doen, vanwege die studie/ opleiding. Jongeren die dusdanig doelgericht zijn dat ze precies weten wat zij over een aantal jaren willen doen.

Een andere vraag is ook in hoeverre zij gesteund worden door bijvoorbeeld het thuisfront. Worden zij financieel ondersteund, krijgen zij begeleiding? Staan de ouders achter hun keuzes?

Misschien is er ook een groep jongeren die hun toekomstplannen om moeten gooien omdat zij een jarenlange lening, en het op kamers wonen en de daarbij komende kosten, niet kunnen of willen financieren.

Worden vervolgopleidingen gekozen op basis van het hart, of op basis van het verstand?

Bovenstaande zijn slechts een paar vragen waar ik graag antwoord op wil hebben.

Kortom: ben jij (aankomend) student en wil jij (anoniem) vertellen over jouw toekomstvisie of jouw plannen, neem dan contact met mij op.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

4 Reacties

  1. Hey,

    Ik zou je graag mijn verhaal doen! daarom eventjes deze reactie haha, ikzelf ben opgegroeid met buitenspelen en aanbellen bij de buren om te kijken of iemand thuis is, nu app je gewoon en je ziet het wel we zijn dus eigenlijk best wel heel erg lui geworden!

    Enige wat ik me zelf afvraag is dat dat soort kinderen dan niet gaan afvragen hoe het echt is om dus hutten te bouwen en hoe het werkt met vallen en opstaan, tegenwoordig word alles voor je geregeld en kan je een beetje op je luie reet zitten.

    Reageer


  2. De jeugd is anders san pakweg 20 jaar geleden, wel of niet welkom zijn is al vastgelegd,
    het geslacht is voor het geboorte al bekend, liefdevol aandacht en zorg is steeds moeilijker
    te geven,ouders willen ook recht op hun tijd,veel kinderen worden overladen met onbenullig
    en fantasieloos plastic speelgoed, het kind kan zijn/haar creativiteit niet ontwikkelen,
    Gaat ongedurig worden ,ouders vinden dat maar lastig,gaan naar de dokter die diagnostiseert HDHD, kind krijgt pilletjes en is voor het leven getekend ,
    Dus veel jeugd is volkomen anders en hun kinderen nog meer…helaas..

    Reageer


  3. Bovenstaande reacties zijn verzuchtingen op de pubers van nu. Echter, de Griekse filosoof Socrates, die leefde van 470 tot 399, honderden jaren vóór Christus, deed dezelfde uitspraken. Lastige pubers zijn van alle tijden, dus ook in het hier en nu. Ik sluit me echter niet aan bij de eerdere reacties, verre van zelfs. Bovenstaande reacties doen een groot gedeelte van de pubers tekort en dat vind ik erg jammer. Enkele uitspraken vind ik bijzonder generaliserend,(voor)oordelend en ongenuanceerd. Dat is nou juist het signaal dat we NIET willen afgeven aan de jeugd. Als docent en decaan sta ik dagelijks tussen de pubers op een middelbare school. Daar zitten uiteraard lastige kinderen tussen, zoals in elke willekeurige groep die je onder de loep zou nemen; er zijn ook lastige makelaars, lastige verkoopsters, lastige buschauffeurs. Het puberbrein is in ontwikkeling. Hun gedrag is niet altijd een directe aanval op de volwassene maar vooral een onbewuste manier om de wereld te verkennen. De puberhersenen vragen om een ‘botsing’ met de volwassenenwereld., omdat de hersenen daardoor in staat zijn om om zelfstandig te gaan functioneren. Aan ons de taak om de puber hiervan bewust te maken, door o.a. met ze in gesprek te gaan. Communiceer met ze, in plaats van in te vullen wat ze denken en willen. Pubers leren het meest van positieve feedback. We doen het zo vaak andersom. Een aantal pubervoorbeelden om een lans te breken voor deze dynamische en interessante doelgroep:
    * Leerlingen die hun telefoon a.h. begin van de les aan mij overhandigen omdat ze zelf al weten dat ze de verleiding niet kunnen weerstaan.
    * Leerlingen die een avondvullend programma verzorgen op school voor bejaarden en hulpbehoevenden, vol met zang, dans en toneel. Inclusief eten dat ze zelf hebben gekookt. En dat allemaal in hun eigen vrije tijd!
    * Leerlingen die voor hun sectorwerkstuk een onderzoek doen naar hoe gezond de gemiddelde brugklasser eet en leeft.
    * Een leerling die een appje stuurt om je fijne Kerst te wensen en je te bedanken voor het afgelopen half jaar.

    Reageer


    • Dank van je uitgebreide reactie! Fijn deze nuance.

      Reageer


Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.