Goede kanker bestaat niet!

 

Ken jij Anke van Haften? Sinds kort volgen wij elkaar. Haar blogs wekten mijn interesse. Ze schrijft zeer openhartig en laat overduidelijk merken een doorzetter te zijn. Ik had nog wat vragen voor haar…

 

Dag Anke, jij blogt al geruime tijd, niet op je eigen site maar op die van Schildklier Organisatie Nederland. Waarom blog jij daar?

Goede vraag. Dat is eigenlijk gewoon zo gekomen. Ik was al actief binnen de SON vanwege het boek ‘Gezichten achter schildklierkanker’ en toen ik vertelde dat ik een dagboekje had bijgehouden tijdens mijn ziekte was men nieuwsgierig. Ik heb het laten lezen en zij zagen er een wekelijkse blog in. Vanwege de positieve respons ben ik zelf gaan denken aan uitgeven en zodoende heb ik een aantal uitgevers aangeschreven. Pas nadat ik het auteurscontract had getekend, bedacht ik dat een eigen website straks wel handig zou zijn. Deze is nu in de maak, maar de blogs blijven voorlopig sowieso bij SON.

Hoe is bij jou de schildklierkanker ontdekt?

Ik zong in een koor en tijdens het zingen werd ik steeds heser en kreeg steeds meer stemproblemen. Daarbij voelde ik een behoorlijke bobbel in mijn hals. Dit bleek een zogenaamde nodus. Ik kreeg een punctie maar deze wees goedaardig uit. Omdat de nodus steeds meer op mijn stembanden en later ook luchtpijp ging drukken is besloten tot een operatie om de rechter schildklierhelft te verwijderen. Na pathologisch onderzoek bleek dat er toch sprake was van schildklierkanker.

Welke behandelingen heb je ondergaan?

Na verwijdering van de rechter schildklierhelft is de linker helft ook verwijderd. Een tweetal maanden daarna ben ik behandeld met radioactief jodium, de zogenaamde “slok”. In de tussentijd krijg je nauwelijks tot geen schildklierhormoon. Hierdoor heb ik me behoorlijk moe en ziek gevoeld. Na de behandeling met radioactief jodium mocht ik beginnen met het slikken van een schildklierhormoon. Dat slik ik iedere dag, voor de rest van mijn leven. Een week na de behandeling met RAJ kreeg ik een scan om te bekijken of ik schoon was. Ieder jaar opnieuw wordt dat door middel van bloedafname en het bepalen van de TG waarde bekeken. Ook krijg ik elk jaar een echo van de hals om te bekijken of er geen uitzaaiingen waarneembaar zijn in het hals/lymfe gebied.

Wat heeft het voor effect op je dagelijkse leven?

Mijn leven ziet er in zoverre anders uit dat ik moet doseren hoe ik met mijn energie om ga. Ik ben bijvoorbeeld sneller moe en mijn concentratie is minder. Ik moet keuzes maken. Ik noem het leren surfen. De ene dag gaat beter dan de andere. Van golf naar golf, meebewegen en soms lazer je heel hard van de golf af in de zee en begin je weer opnieuw. Ook hormonaal heb ik veel verandering doorgemaakt. Ik lijk in de overgang te komen. Ik heb buien waar je liever een blokje voor om gaat. Ik kan soms verschrikkelijk onredelijk zijn en dan begrijpt niemand mij.

Hoe gaat jouw gezin ermee om?

Als ik van die buien heb dan lopen ze soms op eieren. En kan het ook wel eens knallen, maar ik heb gelukkig binnen mijn gezin veel liefde en begrip. We hebben samen al het nodige meegemaakt en dit heeft ons ook weer gesterkt. Communicatie is erg belangrijk en die houden we open!

Wat zijn jouw plannen?

Samen met mijn man zorgen dat mijn pubers in de volgende fase van hun leven komen en zelf nu eerst re-integreren op mijn werk. Langzaam weer opbouwen. Helaas kreeg ik in 2013 nog een CVA. Tijdens de herstelperiode van de schildklierkanker werd ik op een ochtend wakker met een scheef hangende mond. Het water waarmee ik mijn thyrax wilde innemen sijpelde langs mijn mond. Ik probeerde te praten maar er kwam een onverstaanbaar gewauwel uit. Ik wijdde de verschijnselen aan het lastig opstarten in de ochtend.

Bijna een jaar later bleek op een scan, gemaakt na een ongelukkige val over een touwtje, dat ik een lichte beroerte had gehad of een TIA. Als gevolg hiervan ervaar ik veel concentratie- en geheugenproblemen. Ook het slikken van het schildklierhormoon en diverse andere medicijnen bovenop mijn ziekte, vergt weer wat extra aanpassing.

Verder ben ik natuurlijk druk met het bundelen van mijn blogs. Medio november zal mijn boek uitkomen met de titel ‘Goede Kanker bestaat niet!’ Ik wil een website gaan maken en ondertussen blijf ik actief binnen de lotgenoten Facebookpagina van SON waar schildklierpatiënten digitaal bij elkaar komen.

Hoe kwam je bij de titel, ‘Goede kanker bestaat niet!’

Het hebben van schildklierkanker wordt vaak onderschat en ondergeschoven. Het wordt vaak afgedaan als ‘goed’ omdat de kans op overleven vijfennegentig procent is. Heel vaak krijgen patiënten te horen: ‘Ah joh, je hebt de goede kanker, als je dan toch kanker moet krijgen dan maar deze.’ Deze uitspraken voelen miskend. Vandaar de titel.

Meer weten over Anke van Haften? Zij is te volgen op Twitter, Facebook en op haar site.

Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel deze posts op

9 Reacties

  1. Goed beschreven! Ik vind het super dat we elkaar hebben ontmoet. liefs Anke

    Reactie toevoegen


  2. Wat een goede titel! Het is een vreselijke ziekte en steeds als ik over kanker hoor of lees dan raakt het mij heel diep. Ik vind het heel fijn dat Anke zoveel liefde en begrip ontvangt van haar gezin. Je vragen zijn weer super Mary ook weer in dit gesprek. Beide bedankt voor het delen! Ik wens je het beste Anke, sterkte voor de toekomst en succes met je boek!

    Reactie toevoegen


    • Dank je wel Hiltje voor dit mooie compliment!Ik ben benieuwd wat je in november van mijn boek vindt. Ik vond deze vragen erg leuk om te doen met Mary samen. En ook naar haar boek ben ik reuze benieuwd!

      Reactie toevoegen


      • Ik herken alles van dit kleine stukje drama. Maar misschien een opsteker voor jou? Ik was 24 toen men bij mijn schildklierkanker ontdekte. Ze hebben de hele vlinder eruit gehaald en de bijschildkliertjes, het was al uitgezaaid. Na vijf jaar van intense slokkenkamers bezoeken en controles en elke dag mijn medicatie ben ik nu op een leeftijd van 61 jaar and still counting. Wist je dat er meer mannen dan vrouwen met deze ziekte bestaan? Momenteel vecht ik tegen de borstkanker, maar ook dit zal ik met alle strijd in mij bevechten. Want 2 keer deze rotziekte is mij iets teveel geworden, dus gaan met die banaan. Heb er ook een boek over geschreven, een betere vorm van therapie is er zeker niet. Ben ook benieuwd naar je boek en zal er tzt zeker reclame voor maken op mijn site.
        Groet van leny kruis

        Reactie toevoegen


        • Dank je wel voor deze mooie reactie Leny. En ook voor je voornemen om mijn boek straks te promoten op je site. Ik wens jou heel erg veel beterschap toe.. Twee keer deze rot ziekte is meer dan te veel. Vechtlust is iets iets wat daardoor wel harder ontwikkeld.. althans zo voelt dat voor mij wel. Liefs Anke


  3. Een mooi interview Anke en Mary.
    Ik ken Anke als een ontzettend positieve vrouw die alle ellende en ongemakken op haar weg verslaat op een bewonderenswaardige manier. Het maakt inderdaad niet uit welk soort kanker je hebt, er is geen goede! We hebben zoveel herkenningsmomenten. Maar goed dat we toch vele lieve mensen om ons heen hebben waar we steun bij kunnen zoeken en vinden.
    Lieve groet Ria

    Reactie toevoegen


    • Dank je wel lieve Ria, wat herkenning betreft hebben wij elkaar in de afgelopen jaren ook wel gevonden denk ik.. Ook jij bent een kanjer. Liefs Anke

      Reactie toevoegen


  4. Weer mooi geschreven, eigenlijk geldt goede ziektes bestaan niet. Een mooi mens.

    Reactie toevoegen


  5. Dank je wel voor je lieve reactie Mar! Ik vind mezelf niet bijzonder hoor, ik probeer alleen een taboe te doorbreken.

    Reactie toevoegen


Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *