Het gemis van een opgroeiend kleinkind

Dat sommige ouders na een scheiding een moeizame omgangsregeling met hun kinderen hebben, is bekend.

Veel minder bekend zijn de problemen die grootouders ondervinden als gevolg van ouderverstoting.

Er kunnen zoveel redenen zijn die er toe leiden dat grootouders worden verstoten.

Denk aan een ruzie in de familie, problemen met je kind of diens partner, een (vecht)scheiding, een meningsverschil met zoon of dochter.

Ook bemoeizucht bij de opvoeding, een overlijden van eigen zoon of dochter of ontvoering van een kleinkind kunnen leiden tot grootouderverstoting.

Hierdoor loopt het vaak zó uit de hand dat grootouders hun kleinkind helemaal niet meer (mogen) zien. Dit veroorzaakt veel verdriet, onbegrip, machteloosheid en een gevoel van afgedankt worden.

Ouders zijn de allesbepalende schakel tussen kinderen en hun grootouders. Zij bepalen, zeker wanneer de kinderen klein zijn, hoeveel contact er kan en mag zijn tussen kinderen en hun grootouders.

Dit kan een ernstige verstoring veroorzaken in de band tussen kinderen en grootouders.

De stichting Voor Mijn Kleinkind biedt grootouders een platform om berichten in de vorm van een dagboekje te plaatsen voor hun kleinkind(eren). Zij kunnen een persoonlijk profiel aanmaken, waarin ze ook een foto van zichzelf opnemen.

Die pagina kan zelf worden bijhouden, op elk gewenst moment. Wil je geen dagboekje bijhouden, dan is er altijd de mogelijkheid om gewoon lid te zijn.

Wij willen met onze stichting een positieve bijdrage leveren aan het contactherstel met je kleinkinderen. Onze website biedt daarvoor diverse mogelijkheden, maar is uiteraard géén garantie voor contactherstel.

Ook vinden wij het belangrijk dat je in contact kunt komen met lotgenoten om met elkaar verdriet en ervaringen te delen. Je staat er niet alleen voor…

Boosheid, onbegrip en teleurstelling willen wij heel graag proberen om te buigen naar hoop op een mogelijk liefdevol contactherstel met jouw kleinkind(eren).

Met onze stichting willen wij invloed uitoefenen op de landelijke politiek om tot een goede regeling voor grootouders te komen. De stichting wil in iedere provincie praatgroepen opzetten zodat grootouders hieraan deel kunnen nemen.

Deelname en aanmelding bij de stichting, en op onze websites, is kosteloos. Voor meer informatie en/of gratis aanmelding, kijk op: www.voormijnkleinkind.nl.

Foto komt uit de collectie van Miek Koopmans.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

1 reactie

  1. Wat een goed initiatief! Over deze vorm van verstoting hoor je inderdaad weinig maar het komt natuurlijk net zoveel voor als ouderverstoting. Mijn grootouders van mijn vaders kant woonden destijds in het buitenland. Mijn moeder heeft daar nooit op bezoek willen gaan en mijn vader mocht er ook niet samen met mij heen. Ze werd al woest als hij zelf een keertje zijn ouders wilde bezoeken. Eigenlijk probeerde ze hem dus ook bij hen weg te houden, bedenk ik me nu. Nadat ik mijn vader opspoorde, zag ik ze voor het eerst op foto’s, en enkel op foto’s, omdat ze helaas niet meer leven.

    Ouderverstoting richt zoveel verdriet aan. Niet alleen bij het kind en de andere ouder, maar ook bij andere familieleden die hun kleinkind of neefje of nichtje niet te zien krijgen. En dat allemaal door één ouder die zichzelf het middelpunt van de wereld vindt en het kind voor zichzelf wilt houden.

    Veel succes met dit mooie initiatief!

    Groeten Jasmijn

    Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *