Ervaringswerkers zijn onmisbaar in de hulpverlening

Heb je een moeilijk verleden achter de rug? Ben je hersteld van een trauma en wil je dit inzetten om anderen te helpen? Wie weet is het beroep van ervaringsdeskundig werker dan wat voor jou.

Het is een nieuwe beroepsstroming in Nederland die niet meer weg te denken is. Ervaringswerkers zetten hun kracht en kennis in voor cliënten in de geestelijke gezondheidszorg. Ook in de medische zorg en in het familierecht is het aantal ervaringsdeskundig werkers groeiende.

Steeds vaker zijn zij een betaalde beroepskracht binnen een instelling of organisatie, hoewel het overgrote deel werkt op vrijwillige basis. Ervaringswerkers of ervaringsagogen vervullen de brugfunctie tussen cliënten en vakdeskundigen.

Om te kunnen werken als ervaringswerker/ervaringsagoog heeft men zelf een verleden achter de rug met trauma’s, of heeft men te maken gehad met een verslavingsachtergrond of GGZ gerelateerde problematiek. In de negentiger jaren is ervaringsdeskundigheid of ‘het werken vanuit eigen ervaring’ geïntroduceerd binnen de GGZ in Nederland.

Ervaringswerkers hebben moeten pionieren in de jaren daaropvolgend. Binnen de geestelijke gezondheidzorg, in klinieken en naar vakdeskundigen toe. Met vastberadenheid en passie voor werk en cliënt, hebben zij zich kunnen profileren en een belangrijke plaats weten te verwerven binnen de sociale sector in Nederland.

Om te kunnen werken vanuit eigen ervaring is een goede vooropleiding vereist om positieve resultaten te boeken in het werken met cliënten. Verder heeft men een ontwrichtende, traumatische ervaring gehad in het verleden. Daardoor kan men zich goed inleven in de situatie van een cliënt. Bondgenootschap brengt het vertrouwen, die de cliënt mist in relatie met een vakdeskundige.

De ervaringswerker brengt rust, kennis en levenservaring in om tot de beste besluiten voor alle partijen te komen in het traject. Tijdens de opleiding leer je inzicht te verwerven in eigen handelen en eigen verwachtingen. Een belangrijk deel van de studietijd wordt besteedt aan reflectief vermogen ontwikkelen. Om op een goede manier je levenservaring in te zetten voor cliënten. Maar ook om op een goede manier samen te kunnen werken met vakdeskundigen.

Een ervaringswerker staat als het ware naast de cliënt om deze zelf te bewegen stappen te nemen in opwaartse richting. Het gaat om het terugkomen in de eigen kracht. In een korte tijd wordt een vertrouwensband opgebouwd tussen de ervaringsagoog en cliënt. Samen lukt het goede resultaten te boeken door middel van adviezen of handvatten. Het gaat er om een cliënt op eigen beweging te stimuleren de regie weer in eigen hand te nemen.

De ervaringswerker vervult tevens een ‘brugfunctie’ naar vakdeskundigen zodat zij elkaar bij kunnen staan in de cliëntondersteuning. Daar waar nodig vullen zij elkaar aan op het gebied van voorlichting, advisering en ondersteuning van de cliënt. De achtergrond van de ervaringswerker wordt gekoppeld aan de hulpvraag en de situatie van de cliënt. Soms zijn er nog vakdeskundigen die weerstand of wantrouwen voelen ten opzichte van de ervaringswerker.

De ‘professional’ voelt zich van ‘zijn troon gestoten’ wanneer het aankomt op het inzetten van een ervaringswerker. Door onvoldoende kennis en inzicht in de manier van werken van de ervaringswerker, kunnen vakdeskundigen heel sceptisch tegenover de ervaringswerker staan. Daarom is voorlichting hierover in de geestelijke gezondheidszorg noodzakelijk.

Hoger op de hiërarchische ladder in ‘zorgland’ is ervaringsdeskundigheid onvoldoende geïntroduceerd, en krijgen ervaringsagogen, zoals wij, niet altijd de juiste waardering. Er is nog veel te doen op het gebied van voorlichting, advisering en verbinding tussen diverse schakels.

Prachtig is de enorme drive onder alle ervaringswerkers in Nederland. Het voelt als een familieband. Een groot saamhorigheidsgevoel om met elkaar ervaringsdeskundigheid stevig neer te zetten in het land. De meesten onder ons hebben zich neergezet als passionarissen en perspectiefleveranciers. Wij werken vanuit een passie om een ander bij te staan in zijn of haar kwetsbaarheid. Zij zijn zelf namelijk het levende voorbeeld dat een moeilijke situatie kan worden omgezet naar een nieuwe positieve weg.

Voor ons is het werken als ervaringsagoog een ware passie, een beroep om trots te zijn! We zien wat we kunnen bewerkstelligen in de soms schrijnende situaties van mensen rondom ons. Het geeft ons een onvoorstelbare kracht om door te gaan op deze weg. Het is een prachtig gevoel als we blijde gezichten zien.

Mensen die daadwerkelijk door onze inzet weer verder kunnen met hun leven. Het geeft ons positieve impulsen om hen te helpen. Training en voorlichting geven en in gesprek te gaan met elkaar om de juiste balans te vinden tussen de diverse schakels. Wij zijn volhardende pioniers die hopen met hard werken en een flinke dosis doorzettingsvermogen, verbinding te vinden met cliënten en vakdeskundigen. Harmonieus en gelijkwaardig samenwerken met als doel een evenwichtige geestelijke gezondheidszorg.

Gastblog van Elles Menke @ellesmenke en Daniëlle den Hollander @danielledenHol2. Beide ervaringsagogen zijn gespecialiseerd op het gebied van scheiden van A tot Z, waaronder hoog-conflictscheiden en persoonlijkheidsproblematieken.

Foto komt uit de collectie van André Brockbernd.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

8 Reacties

 1. Domus Tarda zoekt ook mensen die ervaring hebben opgedaan. De bedoeling is om Mensen, de Wet en de Politiek weer bij elkaar te brengen in een echte democratie. Dat is een maatschappij waar het draait om mensen, en niet om geld.
  Hartelijke groet,
  Willem van Drunen

  Laat een reactie achter
  • Dank Willem voor jouw reactie, prachtig om mensen vanuit het hart en vanuit kennis bij elkaar aan tafel te krijgen.

   Laat een reactie achter
 2. Ook ik ben ervaringsdeskundige, alleen niet op papier en niet als zodanig beschikbaar. Snap dat professionals zich aan de kant gezet voelen. Ervaringsdeskundige wordt mij te veel ” gebruikt”, en niet alleen als aanvulling, maar als vervanging! Vind dat niet juist! Wil er dan ook niet alleen maar mee in zee. Ik zou het niet kunnen, Neem veel te veel van die ander mee. Ben al meerdere keren gevraagd en dat snap ik. Kan mijn kracht inzetten op bepaalde momenten en doe dat dan ook. Komt vanuit mijn hart en dat voelt mijn gesprekspartner dan ook. Nadien, als ik te veel gegeven heb, knal ik weer naar beneden voor mezelf, en moet daar dan weer van herstellen. Het gaat wat dat betreft ongehinderd op en neer. Kan daardoor ook niet in een “vaste” dienst. Neem mezelf altijd mee! Die uitknop heb ik weinig. Het zou mij ook minder waardevol maken voor deze tak. Heb ook vaak het gevoel dat ervaringsdeskundige hun hart thuis hebben gelaten en dat voel ik. Is koud, kan ik niets mee. Bedoel dat niet als “slecht”, ze doen ongetwijfeld hun stinkende best en als dat zo is, als ze op ,zeg maar ,mijn moment zo instaan, helpt het mij zeker niet. Ben ook HSP er dat zegt al heel wat. Een mooie maar vaak ook lastige eigenschap!
  Dank voor u aandacht!
  Gr Wilhelmina

  Laat een reactie achter
  • Beste Wilhelmina,

   Inmiddels werken vele ervaringsdeskundigen en ervaringsdeskundigen samen. Zet vakdeskundigen die er zeker wel de waarde van in zien. En cliënten hebben juist vaak fijne ervaringen. Hoe mooi is het als dit juist samen kan gaan. Theorie en levenservaring. Ervaringsdeskundig is anders ervaringskennis. Ervaring, ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid volgen elkaar op. Her wil niet zeggen dat als je een ervaring hebt gehad je ervaringskennis of ervaringsdeskundig bent. Dat is pas wanneer je je ervaringen leert verwerken, daarna cursussen en opleiding volgt voor ervaringsdeskundig werker/ervaringsagoog. Dat je je traumatische ervaringen hebt leren verwerken, herstellen en daarna een degelijke opleiding/cursussen hebt gevolgd om je levenservaring in te kunnen zetten. Inmiddels zijn er diverse HBO-opleidingen richting ervaringswerk…om maar aan te geven dat je net zo deskundig ingezet wordt al de vakdeskundigen.

   Laat een reactie achter
   • Herstel:…inmiddels werken vele ervaringsdeskundigen en vakdeskundigen samen….

    Laat een reactie achter
 3. Ik zou best als ervaringsdeskundige willen werken. Alleen al om mensen niet in dezelfde ellende te laten komen als dat ik gehad heb.
  Indien er in het zuiden van het land mogelijkheden zijn dan wil ik mij aanmelden en een training hiervoor volgen. Graag!

  Laat een reactie achter
  • Beste Malou, even met Mary contactgegevens uitwisselen. Ik wil je wel op weg helpenin Ervaringsdeskundig Nederland 🙂

   Laat een reactie achter
 4. Passionarissen en perspectiefleveranciers, wat een mooie verwoording!

  Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *