Er was niemand die haar beschermde

Op een vrijdagavond stort ze haar hart bij mij uit. Ik ontvang het ene na het andere privébericht van Anita waarin zij vertelt over haar leven. Ik lees en huiver, voel walging, een enorme boosheid en intens verdriet.

Ik ben geneigd mijn mobiel uit te zetten, wil niet geconfronteerd worden met haar lijdensweg, haar leed. Maar ik doe het niet, zij verdient een reactie, een virtueel luisterend oor want ik wil en mag niet wegkijken. Dat deden namelijk al zoveel mensen.

Haar verhaal houdt me bezig, ik slaap er slecht van, ik denk er elke dag aan. Maar dat geeft niet want het staat niet in verhouding met wat Anita zelf heeft moeten doorstaan. Dat mensen zo wreed kunnen zijn, zo gruwelijk slecht. Een kind zo veel pijn kunnen doen…

Anita is een slachtoffer van extreem seksueel misbruik dat begon in haar vroegste jeugd.

De diverse partners van haar moeder hebben zich keer op keer aan haar vergrepen. Haar moeder wist er van. Haar moeder stond het toe, deed geen poging om haar meisje te beschermen.

Nee, ze hielp mee door haar met regelmaat met harde hand te straffen en haar in gevaarlijke situaties te brengen. Moeder schold, loog, sloeg en gebruikte Anita als hulp in het huishouden. Er waren meerdere kinderen in het gezin. Elk van hen had een andere vader en al die vaders hebben zich vergrepen aan Anita.

Geweld, opsluiting, seksueel misbruik en een onvoorstelbaar grote angst. Zo zag haar leven er uit toen ze nog geen 9 jaar was.

Er volgde een opname omdat dat kleine meisje een psychose had. Na 2 jaar kwam ze weer thuis maar dat hield ze niet vol. Ze vluchtte, werd opgepakt en naar een internaat gebracht. Na een paar maanden kwam ze weer thuis waar de situatie onveranderd was.

Heeft de kinderbescherming ook maar iets voor haar gedaan? Nee! Aan haar werd geen aandacht besteed. Had school wat in de gaten? Buren? Iedereen keek weg, niemand greep in. Er was niemand die zich ontfermde over Anita, niemand bij wie ze haar verhaal kon doen. Niemand die haar beschermde.

Nu, na vele jaren die gevuld werden met therapieën, terugvallen en flinke depressies, durft ze voorzichtig te houden van haar maatje, want, zo liet ze weten, houden van doe ik alleen van mijn kinderen en kleinkinderen. Er blijft altijd een stukje reserve.

Met haar familie heeft ze gebroken, ze heeft nu voor zichzelf gekozen. Ze heeft gewerkt als ervaringsdeskundige. Was er voor slachtoffers van seksueel misbruik omdat zij als geen ander weet hoe belangrijk een luisterend oor is.

Ze schrijft me dat ze erg trots is op zichzelf, trots op wat ze heeft bereikt. En ik, ik heb meer dan respect voor haar omdat zij hard heeft geknokt om cirkels te doorbreken, voor haar kinderen heel belangrijk om door te geven aan hun kinderen.

Het is mogelijk, niet makkelijk, om los te komen van je verleden. Ik weet dat het zo maar heel anders had kunnen aflopen met Anita…

Dank Anita voor je vertrouwen.

Foto komt uit de collectie van Miek Koopmans.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

13 Reacties

 1. En nu maak ik een diepe buiging voor jou Anita. Wat een verhaal. Maar wat mooi dat je je frequentie hebt kunnen veranderen.
  Het doorbreken van deze negatieve cirkel was jouw missile, en volgens mij ben je daar grotendeels in geslaagd denk ik.
  #WarmHart Rich

  Laat een reactie achter
  • Dankjewel voor de mooie reactie. Ik hoop dat het mensen kracht mag geven om de strijd aan te gaan en het zwijgen te doorbreken.

   Laat een reactie achter
 2. Voor Anita….het verhaal dat we maar een beetje kennen denk ik
  Niet voor te stellen voor mij.
  Je hebt veel geleden en nu ben je weer een mens.
  Een prachtig sterk mens.
  Ik heb heel veel respect voor jou.
  Heel veel liefs. Van Ineke

  Laat een reactie achter
 3. Hallo Anita,

  Je was al een dappere strijder vanaf je vroegste jeugd.
  Het bracht je niet wat je zo hard nodig had namelijk liefde en aandacht. En dan nu als ervaringsdeskundige, om de kinderen van nu te behoeden voor een dergelijk lijden!
  Je verdiend respect! Moet je ook maar kunnen! Daar neem ik echt mijn pet voor af! Zal menigeen( ik in ieder geval niet) na kûnnen doen! Fijn dat jij er bent voor hen!
  Liefs Wilhelmina

  Laat een reactie achter
  • Dankjewel Wilhelmina, op dit moment ben ik niet werkzaam als ervaringsdeskundige. Behalve in kleine kring en binnen FB pagina’s probeer ik mijn steentje bij te dragen. In de toekomst hoop ik weer meer te mogen betekenen. Mary heeft in korte versie goed beschreven hoe het ooit was, gelukkig mag ik zeggen dat het mijn kinderen goed gaat.mijn oudste dochter is inmiddels 11 jaar getrouwd en heeft 3 kindjes die veilig opgroeien en het aan niets onbreekt. Trotse moeder en oma!

   Laat een reactie achter
 4. Anita, ik ken je nu een beetje maar toen we elkaar nog niet kenden, besloot je om je over mij te ontfermen. Dat deed en doe je op een fantastische manier.
  Geweldig hoe je, met zo’n verleden, dat toch voor een ander kunt doen.
  Ik mag je vriendin noemen en wat ben ik daar trots op!
  Je bent een kanjer, mijn voorbeeld! ❤

  Laat een reactie achter
  • Dankjewel lieve Aukje voor het vertrouwen dat jij in mij hebt. Hiermee geef jij mij iets terug wat me ooit ontnomen werd.
   We leerde mekaar nog niet zo heel lang geleden kennen en het was geen toeval dat we maar ’n paar 100 meter van mekaar wonen, dat moest zo zijn. In korte tijd ‘beide n stap vooruit gegaan, samen. Trots dat wij dit samen mogen doen, ieder op zijn tempo. Niets hoeft, maar vooral jij, ik, we kunnen zijn wie we zijn. Wat ’n cadeau om te lezen dat ik het geluk heb jouw vriendin te mogen zijn. Jij bent mijn kanjer, samen sterk xxx

   Laat een reactie achter
 5. Respect. Niet alleen voor het lef om dit verhaal met ons via Mary te delen. Vooral voor de manier waarop Anita buiten zichzelf is getreden en de kracht heeft gevonden om de shit en de lichamelijke, maar ook geestelijke mishandeling achter zich te laten. Respect ook voor het delen van ervaring en het bouwen aan een krachtenveld waarbinnen andere slachtoffers zich kunnen hervinden. Anita is daardoor een held voor velen.

  Laat een reactie achter
  • Dankjewel Pim voor de reactie .

   Misschien is wat ik nu zeg vreemd voor de lezers van mijn verhaal.

   Ik weet natuurlijk ondertussen dat wat er vroeger gebeurde niet normaal was door individuele en groep therapie en vooral veel lezen om inzicht en overzicht te krijgen over de gevolgen die het voor mij heeft gehad.

   Bij het lezen van de reactie van Mary die mijn verhaal goed verwoord heeft zonder de gebeurtenissen te benoemen toch deze reacties te krijgen deed mij even schrikken.

   Bijzonder mooi om te lezen dat ik al krachtig word gezien, voor ’n deel kan ik daar ook in mee gaan.
   Maar schrikken omdat het misschien toch erger was dan ikzelf mag voelen.

   Positief is dat ik heb geleerd dat alles wat gebeurde niet door mij maar door volwassenen gebeurde. Positief is dat ik nooit meer zal zwijgen om volwassenen daders te beschermen, maar mijn stem laat horen om kinderen zoals ik er ooit een was de hand te reiken.

   Groetjes Anita

   Laat een reactie achter
 6. Alleen maar diep respect en bewondering voor jou, Anita. Meer kan ik nu niet zeggen, omdat de woorden niet willen komen.

  Ik ben blij dat het goed met je gaat, dat je ondertussen trotste moeder en oma bent, dat verdien je

  Laat een reactie achter
  • Dankjewel Nike,

   Het gaat niet om de hoeveelheid woorden, de cirkels en de stilte zijn doorbroken bijzonder dat mijn verhaal word gelezen.

   Laat een reactie achter
 7. Respect dat je zover bent gekomen na alle ellende die je al zo jong hebt moeten doorstaan.Een moeilijke weg voor jou en nu toch andere mensen als ervaringsdeskundige hulp bieden.Petje af voor jou Anita,sterke vrouw!

  Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *