Een regelrechte confrontatie met het kwaad

“Ik heb altijd geweten dat er iets niet klopte aan mijn ex-man, maar ik wist niet wat. Hij was ondoorgrondelijk en extreem in zijn gedrag. Vanuit het niets ontstonden zijn woedeaanvallen over voor mij onbenullige zaken.

Excuses na alle dramatische gebeurtenissen waren er nooit. In het ergste geval kreeg ik de stiltebehandeling, en die kon dagen duren tot hij had besloten om weer te gaan praten. En dan sprak hij over futiliteiten en deed alsof er niets gebeurd was.

Lichamelijk heeft hij mij nooit mishandeld, verbaal en geestelijk wel. Ik weet niet wat erger is, want bij fysiek geweld heb je tenminste nog zichtbare blauwe plekken.

Ik was innerlijk helemaal gebroken, ik had gaten in mijn geheugen want ter plekke werd alles omgekeerd zodat ik op het laatst aan mijn verstand ging twijfelen.

Ik werd zo depressief dat ik op een gegeven moment dacht: als ik nu niet ga dan komt het niet goed met mij. En met het laatste beetje kracht wat ik nog in mij had, ben ik weggegaan.

We zijn daarvoor nog in therapie gegaan en dat maakte de situatie alleen maar erger en ik wist toen nog niet wat narcisme inhield.

Inmiddels weet ik het wel: het is de reis door de hel, niet alleen voor mij, ook voor mijn kinderen.

Er volgde een hoog-conflictscheiding, onmogelijk om het allemaal nog na te vertellen. Ik heb mij vaak de vraag gesteld: met wie ben ik ooit getrouwd geweest?

Toen ik pas bij hem weg was ontdekte ik voor mij het meest schaamtevolle in dit hele drama, en dat was dat ik besmet was met een SOA. En zo kwam er, bovenop het feit dat ik materieel alles kwijt was, inclusief een deel van mijn familie en vrienden, ook zijn dubbelleven naar boven.

Een echte narcist keert alles om en ik werd dus beschuldigd van diefstal, dat ik op zijn geld uit was, en volgens hem was ik degene die ontrouw was geweest.

Ik zag werkelijk alles voor mijn ogen instorten, ik moest mijn vertrouwen in mijn lichaam weer terug zien te vinden en het vertrouwen in mijn toekomst. Wetten en grenzen zijn er overschreden.

De kans om het uit te leggen heb ik niet gekregen, want een narcist weet het zo te spelen dat er in zijn onschuld geloofd wordt. Ook advocaten weten hier werkelijk niets vanaf, en maken het drama ongewild groter dan het al is.

Na jaren hopen dat het niet zou gebeuren, ben ik inmiddels ook het contact met één van mijn kinderen kwijt. Een relatie hebben met een narcist en een scheiding van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis is een regelrechte confrontatie met het kwaad in een mens.

Ik heb het gered en het gaat nu goed met mij. Het is de hoogste tijd dat hier niet meer over gezwegen wordt. Er zijn niet alleen wonden geslagen bij mij, maar bij iedereen die hierbij betrokken is. Nu is het tijd om zacht en liefdevol voor mijzelf te zijn, want van daaruit ontstaat genezing.”

Anna

Foto komt uit de collectie van Ton Jacobs.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

28 Reacties

 1. precies mijn verhaal…hier zijn we nog samen…hij weet dat hij ontzettend fout heeft gezeten en wil dingen gaan oplossen…1 kans is er…1 kans voor de kinderen…en om schulden op te lossen…hij werkt er hard aan…maar het vertrouwen is voor altijd weg.

  Reageer
  • Als het vertrouwen voor “altijd weg is”, heb je niets meer om voor te leven met diegene. Er is meer vertrouwen bij je weg dan je denkt haal ik uit je reactie. Vertrouwen komt uit jezelf, en als je het niet hebt in anderen: REN BOS REN! (Maar is nergens waar je heen kan!)

   Reageer
 2. Ken je de uitdrukking “Wie je de schuld geeft, geef je de macht”?
  Sterkte er mee! 🙂

  Reageer
  • Ik heb het zelfde meegemaakt na een relatie van bijna 25 jaar. Mijn ex laat sinds haar vertrek een totaal ander gezicht zien. Een drama voor de kinderen en vele anderen. Twee van onze drie kinderen zijn naar mij gevlucht. Wat het voor de kinderen en mij erger heeft gemaakt, is dat Jeugdzorg en andere hulpverleners, maar ook rechters en advocaten echt geen kaas gegeten van narcisme en ouderverstoting. Die mensen moeten snel weer de schoolbanken in!

   Heel veel sterkte Anna.

   Reageer
 3. Als of ik in een spiegel van mijn vroegere leven kijk, op de soa na dan.
  Dank voor deze in kijk en vergeet nooit, het lag niet aan jou Anna.
  Je was gewoon een van de slachtoffers.
  Hopelijk zie je je zelf niet meer als slachtoffer.
  Change frequency change reality
  #WarmHart

  Reageer
 4. Narcistische mensen zijn zo geslepen, onbetrouwbaar,door en door slecht. Hebben geen enkel gevoel voor hun partner.En laten een spoor van vernieling achter wanneer ze vertrekken . En zelfs na vertrek kunnen ze niet uit staan wanneer je sterker blijkt dan ze ingeschat hebben .
  Het liefst vervolgen ze je een levenlang.
  Afstand nemen en met een grote bocht om zulke mensen heen lopen .

  Reageer
 5. Hopelijk leest het kind waar je geen contact meer mee hebt,dit indrukwekkende verhaal ook.
  Sterkte met je genezing en laat je niet gek maken

  Reageer
 6. Wat een herkenbaar verhaal. Ik heb respect voor je dat je hebt doorgezet en je hebt losgemaakt van je partner, hoewel je wel een hoge prijs heb moeten betalen. je moet er niet aan denken een van je kinderen niet meer te zien.

  Ik kan je niet uitleggen hoe graag ik ook deze stap wil zetten, maar wordt zo afgeschrikt door de nare verhalen en extreme reacties van de narcisten op het vertrekken van de partner.

  Natuurlijk is iedere situatie anders, en je kan moeilijk generiek een stappenplan maken hoe je van je narcist te verlossen.

  Maar als jij terug zou kijken Anna op je “reis door de hel”, wat zou jij mij willen aanraden om wel en niet te doen wanneer je de stekker uit zo’n relatie haalt.

  Reageer
  • Hoi Johan, namens Anna wil ik jou het volgende zeggen: Wat ik nu anders zou doen is de narcist niet meer serieus nemen. Een advocaat zoeken die weet hoe hier mee om te gaan, (naam van een goede advocaat mag je aan Mary vragen). En zorgen voor rust, niet gelijk in de gekte van de narcist meegaan.

   Reageer
   • Ik zit er midden in .mijn schoondochter is narsist.zie m,n kleinkinderen bijna nooit meer,en m,zoon waar ik een hele warme band mee had zie en hoor ik bijna niet meer.ik ken hem niet meer terug.ga er kapot aan alleen m,n dochter snapt het.die heeft het ontdekt.bedankt voor het luisteren

    Reageer
    • Dit is zo herkenbaar . Mijn schoondochter is ook narcist. Ze maakt alles kapot in ons gezin. Mijn zoon (32)praat niet meer met ons. Zij heeft gezegd dat wij niet aardig zijn, haar niet leuk vinden etc. Bij iedere ontmoeting wordt iemand afgekraakt . M’’n andere schoondochter, m’n dochter, ik en nu ook m’n man. Wij gaan er aan kapot. Wat kunnen we doen? Wie weet raad?

  • een narcist kent geen empathie!Ik snap soms niets van hoe mensen worden geboren en ook worden beschadigd tijdens hun opvoeding. Hoe meer vertroeteling in het gezin hoe geslepener een kind wordt. Hoe meer strengheid hoe geniepiger een kind wordt. Als je een verdraagzaam type bent ben je een slachtoffer voor een narcist. Zodra je doorkrijgt dat er geen verandering mogelijk is, moet je alles regelen voor jezelf! je doelen, wat je niet kan, dat moet je gaan leren. Wat je nooit bent geweest, daarin moet je veranderen, namelijk iemand die weet wat en hoe, en welke kant ze op wil. als je een beeld hebt wat je wilt en wie je wilt zijn bij de ander, als je precies hebt geleerd wat je mogelijkheden zijn, kun je handelen. Grenzen aanbrengen doe je door het nemen van sancties. Heel goed dat je weggaat uit een giftige relatie, dat betekent dat je respect hebt voor jezelf. Het kind dat nu wordt ge indoctrineerd, zal dit ook wel gaan begrijpen mettertijd! houd goede moed! Besef wel dat een narcist een software foutje heeft in de hersenen, en het vaak niet beseft wat ie aanricht. groet van ma

   Reageer
 7. Narcisten draaien alles zodanig om dat je werkelijk gaat geloven in die ‘nieuwe identiteit’ die jou aangemeten wordt. Afschuwelijk. Het is puur kapotmaken van een mens en dat beschrijf je heel raak met ‘het kwaad in een mens’. Ik hoop dat het contact met je kind weer herstelt!

  Reageer
 8. Het lijkt mijn vroegere huwelijksleven. Alleen heb ik er geen SOA aan overgehouden en ben ik wel geestelijk zowel als lichamelijk mishandeld.
  Hij greep mij dan bij mijn haren en sloeg mij met mijn hoofd tegen de muur. Kon ik weken lang niet fatsoenlijk slapen/liggen.
  Ook hij hiel soms heel lang zijn mond. /het langste was een half jaar.
  Ook ik ben 3 van mijn 4 kinderen en alle mijn 6 kleinkinderen kwijtgeraakt.
  Narcisme is vreselijk en er is te weinig over bekend.

  Reageer
 9. Telkens weer sta ik versteld …..Te lezen dat het bij zoveel mensen hun leven stuk heeft gemaakt, moeder, vader of partner maakt niet uit . Het zwaarste vind ik persoonlijk dat niemand je gelooft gewoon omdat ze ( de narcisten) zo een charmant beeld van zichzelf aan anderen kunnen voorschotelen, dat je soms aan jezelf begint te twijfelen ….Zou ik dan toch mis zijn ?????

  Reageer
  • Rolande

   Je staat er voor je gevoel helemaal alleen voor , en natuurlijk heb je mensen om je heen die je helpen en je verhaal aanhoren. Maar of ze je echt begrijpen hoe je je diep van binnen voelt dus wat het met ons heeft gedaan , die zijn er weinig of ze moeten het zelf hebben meegemaakt. Ook bij de therapeut enz is er maar weinig kennis , het is zelfs zo dat die narcist ze helemaal inpakt als je het over o.a over relatie therapie heb . Ook heb ik alle gezamenlijke kennissen uit mijn tel.gewist uit een soort zelf bescherming . En waarom : je verteld je verhaal en diegene gaat hiermee naar de narcist en die verdraaid .liegt ,ontkent het. Dus dat verhaal krijg je weer terug te horen. Ik neem het diegene het ook niet kwalijk want die heeft een charmant iemand tegenover zich die heel zeker over komt met z’n leugens en nep empathie.
   Ik wens iedereen heel veel sterkte die met dit soort mensen te maken hebben.
   Een ding wat mij een een beetje heeft geholpen is heel veel lezen en nog is lezen,
   Maar een narcist begrijpen dat gaat niet lukken . Als je zelf medemenselijk bent en gevoel heb.

   Gr jos

   Reageer
 10. Wat een intens heftig en verdrietig verhaal en helaas herkenbaar, bij ons bleek het syndroom van Asperger parten te spelen. Veel agressie, verhalen omdraaien etc. Ook ouderverstoting kwam bij ons aan de orde, vreselijk! Dit wens je niemand toe.

  Reageer
 11. Het leven na de scheiding van een narcist blijft een ellende. Dit omdat hij door blijft gaan en blijft stoken en dwarsliggen. Dit is zijn/haar afwijking.
  Degenen die er het dichts bij staan die worden opgeslokt en kapot gemaakt. Hij/zij kan niet normaal leven in liefde en geluk, alleen een eigen verheerlijking nastreven en zo iedereen vermoorden,
  Het moet toch mogelijk zijn dat deze mensen gestopt worden De omgeving gelooft niet dat deze ogenschijnlijke charmante en attente persoon zich zo gedraagt en iedereen die hem/haar z.g. in de weg staat vermoord.
  Daar moet z.s.m. gedegen onderzoek naar komen.

  Reageer
  • Er is veel onderzoek al gedaan op dit gebied, maar we kunnen alleen de mensen die hierin stappen waarschuwen en confronteren met de feiten van zo’n persoon. Dan blijft het nog een eigen keuze!Helaas

   Reageer
 12. Heel herkenbaar ik ben voor mijn kinderen gescheiden omdat ze psychosomatisch ziek werden, totdat ze in het ziekenhuis terecht kwamen. Had al 10 jaar eerder willen scheiden, maar de manipulaties he. Maar hij mishandelde haar weer en dat was de druppel. Ben zo vertrokken. Kinderen wilden niet meer naar vader toe en dat hebben ze tegen de rechter gezegd. Vader wilde niets geven ook niet aan zijn kinderen 11 en 14 jr. Hij heeft de inboedel niet verdeeld zoals de rechter zei, heeft de woning op een slinkse manier via de rechter afgepakt. En mij bij de oudste 22jr PDD NOS zo slecht gemaakt en alles verdraait zodat ik hem en onderhand mijn 2 kleindochters niet zie. Nog een zoon 19 jr bleef bij vader omdat hij dan materialistische het beter had en in het dorp wilde blijven wonen. Hij komt af en toe maar ik kan hem niet vertrouwen. Ik heb met de 2 jongste in ruim 3 jr tijd op 6 verschillende adressen gewoond met de dreiging van dakloos worden.Woningbouw wilde niet helpen ook gemeente kan niets. Vader dreigde met ook die kinderen pak ik je af. Kind wilde vrijwillig hulp maar vader stemde niet toe. Toen via jeugdzorg die natuurlijk op de hand van de arme vader waren, via dwang en UHP toch de hulp gekregen maar omdat jeugdzorg de UHP had aangevraagd was mijn dochter bang dat ze na de behandeling uit huis geplaatst zou worden. Daardoor heeft de behandeling niet gewerkt, alleen maar meer trauma’s opgelopen. Mijn geluk is geweest dat de kinderen niet wilden en hoefden want ik heb sinds kort eenhoofdig gezag.Hij zal vast nog wel doorgaan met hoger beroep zo alimentatie niet meer willen betalen. Deze 2 kinderen zijn ook hun broers, opa, oma, ooms, tantes, nichtjes en neefjes kwijt, omdat ze niet te vertrouwen zijn en niet inzien hoe ziek vader eigenlijk is. Advocaten en de Nederlandse regels maken dat moeders in de schulden komen en kinderen alles kwijt raken door zulke vechtscheidingen. Dit alles heeft € 50.000 gekost aan advocaten en helemaal niets opgeleverd alleen maar ellende. En het is als moeder niet te stoppen. STOP NARCISTEN ze maken alles kapot om zich heen en niemand doet iets.

  Reageer
  • Wat een vreselijke jaren. Diepvries. Zoveel pijn en verdriet én zo veel misgegaan.
   Hoop dat het langzaam aan wat beter gaat. Veel sterkte.

   Reageer
 13. Ik door specialisten aangetoont na alle ultra zieke destructieve shit, had een relatie met een Sociopatisch Narcistisch Borderliner vrouw.
  Voor alle slachtoffers ik vind jullie de sterkste mensen op de wereld.
  Iedereen die nooit in dit ultra zieke pschysche spel heeft gezeten nooit oordelen.
  Het ergste is deze mens(ik noem het beesten monsters)
  Elke vorm van misbruik doe ze toepassen gebeurd vaak privé een op een.
  Zodat zei weten dat ze vervolgens mega leugens bedenken om dit misbruik af te dekken. Er heerst enorme schaamte onder mannelijke slachtoffers van deze monster.
  Als man ze zijn zo slim slecht en destructief manipulatief. Vaak zijn ze zo egoistisch dat ze je zwaar mishandelen, jij weet niet wat je gebeurd, maar een ding ze moeten weten dat je mega veel van ze houdt. Dit is het spel. Laat ik dit vertellen ze zijn allemaal zich 200% bewust wat ze doen. Allemaal.
  Dit maakt ze zo mega gevaarlijk. De charmes van hun manipulatie maken mij nog steeds bang. Ze vernederde mij met woede, zo komt het en ik liefdevol empatisch! Onthouden. Zocht naar haar rustig krijgen. Dit werkt zoals hun spel dan worden ze nog destructiever…ze tilde me tot pure waanzin. Waar jij ultra woedend word(wat je totaal niet wil en waar je je in jezelf schaamte voor hebt. En dan gebeurd het…zei ging in haar slachtoffer rol…beschuldigde mij zo extreem…dat ik uiteindelijk excuses maakt voor haar gedrag.
  Mijn ex heeft zulke extreme shit toegepast. 130000euro weg. Dubbel leven mij bedrogen met 27 mannen. Totale verwoesting in het einde van 4 jaar lange relatie. Ergste was de familie speelde het spel mee. Liegen tot je dood neervalt en je kunt je niet verdedigen tegen de destructie.
  Pure pschopaten. En ze lachen om de macht die ze er door voelen. Pure sadisten puur tot hun ziel.

  Reageer
  • Ik lees je verhaal. Ik geloof niet dat ze weten wat voor effect hun gedrag heeft op de slachtoffers. Door het ontbrekende stofje dat empathie aanmaakt en betrokkenheid levert weten ze het niet, wel doen ze wat ze doen, uitproberen en de slachtoffers aan zich ketenen. Dit is een puur fascistische inslag die ook in deze tijd voortwoekert in terroristen, vroeger de nazi”s, psychopaten, mensen met macht die willen heersen maar niet beheren. Kortom dit zijn de stoornissen van onze destructieve machthebbers. En vaak vallen er doden. Er is een mooie uitspraak van de schrijver jana beranova:als niemand luistert naar niemand vallen er doden in plaats van woorden. Wat wij zouden kunnen doen is luisteren heel goed luisteren naar hen die met zulke verhalen komen, en dan gaan handelen, hulp bieden, en nog eens hulp bieden.

   Reageer
 14. Wat een in- en intriest verhaal. Een narcist is een persoon die niets, niets van zichzelf heeft. Zo iemand kruipt/buigt naar boven en slaat naar beneden. Hij zoekt zijn slachtoffers heel secuur uit. Daarom is het belangrijk te proberen geen slachtoffer meer te zijn van zo iemand. Wat ik gedaan heb is, schouders naar achter, hoofd omhoog en niet meer reageren op wat voor opmerkingen of bedreigingen dan ook. Wel iemand in de naaste omgeving van alles op de hoogte gebracht, ter bescherming van mezelf. Een soort dagboek bijgehouden en dit regelmatig overhandigd aan politie etc. Het valt niet mee, maar op den duur kunnen narcisten hier niet mee om gaan. Ik ging er boven staan, letterlijk en figuurlijk. Kwam ik hem tegen : ik deed uit de hoogte, nam nauwelijks notitie van hem. Dat was het moment dat hij voelde geen “angst” meer bij mij teweeg te kunnen brengen. Maar met kinderen lijkt het me heel zwaar, want die wil je beschermen en dat is een bijna onmogelijke taak. Probeer je te bevrijden van het slachtoffer gevoel, hoe moeilijk en pijnlijk ook. En een goede advocaat die dit soort maniakken begrijpt. Maar dit hier vertellen is wellicht een eerste stap. Heel veel succes

  Reageer
 15. of e nu wel of niet gescheiden bent van een narcist, hij laat je nooit met rust. Hij gaat zo lang door totdat alles en iedereen kapot is en er alleen nog maar slachtoffers zijn.

  Reageer
 16. Mijn ervaring (v,45) Ook een narcist in mijn leven helaas. Charmant, zelfverzekerd, knap, stuk ouder en sexueel best nog aantrekkelijk. Heeft me losgeweekt van mijn gezin met mooie praatjes. Hij zat zelf nog maar kort in een relatie. Ik verliet mijn gezin (24 jaar gelukkig huwelijk) na twee jaar kennis aan hem en een half jaar klooien, voor hem, we gingen samen verder . Alleen met mij kon hij echt gelukkig zijn. Binnen een maand sloeg zijn gedrag plotseling om. Geen geduld meer met mijn kinderen die met hem, E, geen kennis wilden maken, die reactie accepteerde ik niet, waarop ik een week werd doodgezwegen. Terwijl in de vier weken dat we samen waren hij een huis kocht bij mij in de buurt (op fietsafstamd van school voor de kinderen) voor ons en me zelfs ten huwelijk vroeg. Een zeer liefdevolle, overtuigde zeer serieuze en lieve man. Veranderde opeens in een stuk chagrijn wat niets wilde ondernemen, niets lustte, afstandelijk en kattig werd. Bij hem in de buurt loop je op eieren en moet je noodgedwongen een muurtje om je heen bouwen om je te wapenen tegen zijn subtiele manipulatieve, beschadigende gedrag. Nu, na vier maanden af en aan de relatie aan en uit vanwege zijn enorme stemmingswisselingen en vervolgens smeekbedes van zijn kant was ik helemaal klaar met E. Werd ik gebeld door de vrouw welke hij voor mij verliet (zij hadden 16 maanden een relatie incl samen een huis gekocht) die mij vertelde dat nadat hij haar had verlaten, hij vrijwel direct weer op de stoep stond en haar smeekte hem terug te nemen. En met haar bezig was als ik hem had gedumpt, en andersom. Wij dumpten hem helaas regelmatig, want met deze man is absoluut niet te leven. Omdat ik zoveel had opgegeven heb ik hem te vaak een kans gegeven. Wij hebben hem hiermee onmiddellijk geconfronteerd en meegedeeld ons voorgoed met rust te laten. E heeft alleen maar verwoesting gebracht aan mij, mijn kinderen, mijn omgeving en zo ook met de andere vrouw. Navraag in zijn omgeving wijst uit dat men zeer grote vermoedens had dat hij een narcist is, gezien het gedrag wat hij vertoont. Helaas heb ik dit aan den lijve moeten ondervinden en zit ik, en anderen met mij, met een puinhoop. Wij hebben het zeer sterke vermoeden dat wij niet de enigen zijn waarmee hij gelijktijdig af en aan een relatie heeft, maar dat hij er nog meer op nahoudt. Zeker gezien het liegen, bedriegen en konkelen wat hij doet, gebrek aan empathie en de mogelijkheid om aan iemand te hechten, en de enorme sexdrive (zeer waarschijnlijk sexverslaafd) die hij niet altijd op een aangename manier heeft, waarmee hij zijn partners blijkbaar bestookte.
  Omgaan met een empathieloze, leugenachtige, aandacht zuigende narcist is zwaar verslavend helaas, en iedereen in je omgeving ziet al lang dat hij niet goed is voor je. Helaas is hiernaar luisteren een tweede ding.
  Advies: stop er onmiddellijk mee. Het gedrag wordt niet beter maar steeds erger en sneller achter elkaar. En als je voelt dat, als je niet bij hem in de buurt bent, je je beter voelt…..wegwezen en niet omkijken. Bij deze man zul je nooit de enige zijn. Hij loopt altijd rond met pijl en boog om (in bed) te krijgen wat hij wil. Hij heeft nooit genoeg aan 1 vrouw. Zelfs niet aan twee. Pas op! Ga weg!

  Reageer
 17. Herkenbaar, ook ik heb 11,5 jaar een relatie gehad met een verborgen narcist. Het is moeilijk te omschrijven wat dit met je doet! Na afloop kom je er niet van af. Ookal weet je het 100% zeker, je blijft aan jezelf twijfelen. Je bent dood moe, hebt geen energie meer over en je blijft je afvragen wat er precies allemaal is gebeurt. Vragen waar nooit antwoorden op zullen komen. Als je probeert uit te leggen wat er is gebeurt krijg je als reactie, maar hij was toch zo’n lieve man. Je was er zelf toch ook bij? En dan die slachtoffer rol die ze aannemen. Echt ziek! Mijn ex had een dubbel leven, zit in het criminele circuit en misbruikt vrouwen. Geef jezelf de tijd om jezelf weer te hervinden, neem rust. Ga niet of zo min mogelijk in op pogingen van contact van hem (of haar). En als je in therapie gaat, neem dan iemand die gespecialiseerd is in (verborgen) narcisme. Als je dit niet doet, dan kan het verergeren (trust me, i know, i learnd the hard way). Laat mensen los die je niet geloven. Probeer te accepteren dat je nooit antwoorden gaat krijgen. En ja, narcisten weten heel goed het onderscheid tussen goed en kwaad, en hebben geen emphatie. Ze zijn zich heel goed bewust van wat ze doen. Ze denken alleen dat ze er recht op hebben. Als je nog in een relatie zit, zorg voor 1 vertrouwenspersoon. Neem stapje bij beetje maatregelen zodat je weg kan. En pas op, als een verborgen narcist door krijgt dat je hem wilt verlaten, dan is hij levensgevaarlijk!!!! Wees bereid om alles achter je te laten. En zorg dat je mentaal sterk bent, want er zullen vele pogingen volgen om je terug in zijn/haar web te laten vallen. Hou voor jezelf een dagboek bij met voorvallen, de narcist kan dingen zo verdraaien dat je aan jezelf gaat twijfelen of het gebeurt is.

  Je bent namelijk geen persoon in zijn/haar ogen, maar een voedingsbron. Een bron die er voor dient te zorgen dat hij gevoed word met energie, liefde en aandacht. En kijk uit, trap niet in de charmante kant die je veilig laat voelen, want die andere kant is zoals ik al eerder zei, levensgevaarlijk! Nog 1 tip wat mij veel heeft geholpen, lees! Lees alles over (verborgen) narcisme, get educated! Weet wie je tegen over je hebt. Wapen je zelf met kennis, leer wat je moet doen in zijn spel.Weet waarop hij kickt. Jouw miserie voedt hem! Maar wees voorzichtig. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin een partner de kinderen en andere partner vermoord. Als ik je niet krijg, dan krijgt niemand je! Voor diegene die nog in een relatie zitten, jij bent sterk! En wat de narcist ook zegt, jij bent niet die persoon. Mijn narcist heeft mij beetje bij beetje afgebroken. Net alsof ieder jaar er met een kaasschaaf een laagje afgeschraapt werd. Zo geruisloos en subtiel dat ik het 7 jaar niet door heb gehad. Na het zevende jaar wist ik dat er iets was. Maar ik kon mijn vinger er niet op leggen. Het heeft vervolgens 4,5 jaar geduurd voordat ik weg was. Tegen die tijd voelde ik mij lelijk, nutteloos en dom (ik heb een universitaire opleiding). Alles draaide om hem en ik had mezelf helemaal weg gecijferd.

  Reageer
  • Hoi Maria ,

   Het is echt verschrikkelijk, weet wat je heb doorgemaakt ik zit er midden in.
   Na 13 jaar relatie ben ik twee jaar geleden er achter gekomen wat mij is gebeurd.
   Verborgen narcisme en dit na zoveel psychologen en relatie therapie waarvan niemand mij hierover vertelden.Dus veel op internet opgezocht boeken gelezen,forums,YouTube enz zo herkenbaar. Ben nu kapot woon nog wel samen huis staat te koop zit met een depressie werk gaat slecht enz . Niemand geloofd mij zo weinig mensen die hier van af weten . Het is liegen , verdraaien,ontkennen,enz enz Deze vrouw kan zo goed praten en komt zo zeker over , alleen bij mij niet meer ben dingen gaan opschrijven en ben er tegenin gegaan haar geconfronteerd met de waarheid een ding je wint het nooit.
   Ben nu gestopt het blijft verschrikkelijk maar ik moet mijzelf beschermen.

   Jos

   Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.