Door lasertechniek verlost worden van de pijn

Dag Ronald, jij hebt met Mario Stevens een pijncentrum, PainControle Center, opgericht in Enschede. Jouw manier van behandelen is vernieuwend. Je gebruikt daarvoor een laserapparaat die je zelf hebt ontworpen. Welke patiënten en welk soort pijnklachten kunnen hierdoor geholpen worden?

In principe kunnen we elke pijn behandelen. Dit kan variëren van spierpijn tot neuropatische – of fantoompijnen.

Wil je uitleggen hoe deze lasertechniek werkt?

In de eerste plaats is het pijnloos. Het werkt als volgt: Er zijn verschillende soorten laser die allemaal een eigen golflengte hebben vergelijkbaar met het spectrum van licht, en van licht kunnen wij met het blote oog ook maar een heel klein gedeelte zien. Nu heeft elk weefsel zijn eigen optimale golflengte om de energie van de laser op te nemen. Dit houdt in dat je met een heel kleine laser heel veel effect kan hebben op dit weefsel. Als je dit weet, weet je ook welke laser je moet gebruiken om een optimaal resultaat te krijgen.

In elke cel in het menselijk lichaam zit een celkern, waardoor de cel weet wat hij moet doen. Deze celkern heeft energie nodig om goed te kunnen functioneren. De benodigde energie haalt de celkern uit de accu/batterij van de cel. Als deze accu leeg is, kan de cel niet meer goed functioneren en doet zijn werk maar half, of niet. Ik zorg ervoor dat de accu in de cel weer opgeladen wordt, waardoor het weer goed gaat functioneren. Waar je dan op moet letten is dat de accu niet wordt overladen. Maar hier hebben we een formule voor. Zodat het altijd veilig is.

Hoeveel behandelingen zijn er doorgaans nodig om van de pijn af te komen?

Soms 1 en soms 4 tot 5, afhankelijk van de klacht. Soms krijgen mensen ook een kleine laser mee naar huis zoals fibromyalgie patiënten of patiënten met een te hoog cholesterol. Deze behandeling duurt ongeveer 8 weken. Maar ook dit is pijnloos en we hebben hier hele goede resultaten.

Een behandeling kost €65,- en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Waarom niet en gaat dit nog veranderen?

Het wordt nog niet vergoed omdat dit een totaal nieuwe manier van behandelen is, en Nederland heel bureaucratisch en conservatief is. Men denkt in Nederland dat we hier vooroplopen maar precies het tegenovergestelde is het geval. In de landen om ons heen zoals Scandinavië, België en Duitsland zijn ze veel verder dan hier, en staan veel meer open voor nieuwe behandeltechnieken.

Je zit verder vol plannen. Vertel eens.

Ik ben druk bezig met de ontwikkeling van een laser voor thuisgebruik die wordt aangestuurd door een app op de smartphone. De Lancering is over ongeveer 1,5 maand. Dit heeft een aantal grote voordelen voor zowel patiënt als behandelaar. In de eerste plaats is de behandeling met deze laser voor onder andere cholesterol effectiever (90% resultaat tegenover 55% van bijvoorbeeld Statine, het meest gebruikte cholesterol middel ter wereld).

De laser heeft geen bijwerkingen en is de helft goedkoper dan de huidige medicatie. Daarnaast is het veiliger, er kan geen misbruik van gemaakt worden omdat elke laser zijn eigen unieke code heeft en deze op afstand uit te zetten is. Mensen worden eraan herinnerd wanneer ze de laser moeten gebruiken en de pijnklachten worden bijgehouden. Verder is er rechtstreeks contact met de behandelaar via de app en tevens kunnen deze gegevens automatisch worden gekoppeld aan het patiëntendossier. Het leuke is nu dat hier al wel interesse voor is vanuit het buitenland maar nog niet vanuit Nederland. Hier wacht men weer af.

Dank Ronald Menneken voor dit gesprek. Meer weten? Kijk dan op paincontrolcentre.

Foto komt uit de collectie van Erik Koeslag.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *