Die nacht ging het helemaal mis

Pasgeleden kreeg ik onderstaande reactie op mijn blog Wist jij dit over bijwerkingen van medicijnen?

Wegens pijn in mijn gewrichten besloot ik medicijn X te slikken. Een recept welke ik al jaren slik tegen ontstekingen en welke direct werkt.

Het is drie jaar geleden voorgeschreven door mijn specialist. Ik heb geen last van bijwerken en het is effectief.

Tot die bewuste zaterdagavond. Toen ging het echter fout. Een uur na inname begonnen de vreemde symptomen.

Mijn oren begonnen als eerste te jeuken, toen mijn ogen en lippen. Ik werd duizelig en kreeg hartkloppingen. Het nam na 2 uur gelukkig wat af, dus besloot ik een poging te doen om te gaan slapen in plaats van de doktersdienst te bellen.

Wederom ging het mis. Ik werd midden in de nacht in paniek wakker, bezweet, hartkloppingen, benauwd en had een waas voor mijn ogen. Inmiddels had ik opgezette paarse lippen en ontstoken ogen.

Ik belde in paniek de hulpdienst die mij een anti-allergie injectie toediende waarna de heftige klachten gelijk afnamen. Daarna ben ik nog 2 weken goed ziek geweest.

Uiteindelijk kreeg ik van de huisarts anti-allergie pillen en een verwijzing naar het AMC voor de allergologie polikliniek. Een verder onderzoek naar geneesmiddelenallergie.

Ook heb ik mijn specialist gebeld en ik kreeg te horen dat er zomaar uit het niets een allergie kan ontstaan. Zelfs als het medicijn jarenlang geslikt wordt zonder bijwerkingen.

Dit kan onder andere gebeuren doordat het geleverde medicijn door een andere fabrikant is geproduceerd.

Het werd mij sterk ontraden om het middel nog te slikken want een tweede allergische reactie kan zelfs levensbedreigend of fataal zijn. Volgens de bijsluiter had dit medicijn wel bijwerkingen maar zoals bij veel medicijnen was deze lijst veel te lang.

De allergietest (een huidtest en een bloedtest) werd afgenomen door een allergoloog in het AMC. Men krijgt eerst een vragenlijst toegestuurd en vervolgens wordt er een onderzoeksprogramma op maat gemaakt. Wegens lange wachtlijsten loopt dit onderzoek nu nog steeds.

Via de huidtest kwam er een lichte allergie naar boven en daarna werd besloten een bloedtest te doen. Ik kreeg in de tussentijd een lijst mee met mogelijke bestandsdelen in medicatie welke wellicht een allergische reactie zouden kunnen veroorzaken. Voorlopig moest ik het er maar mee doen.

Echter, in de tussentijd kreeg ik een ontsteking en werd er een antibiotica kuur voorgeschreven. Aangezien ik nog een ander medicijn slik heb ik uit voorzorg gevraagd of dit samen gaat met de antibiotica kuur vanwege mogelijke allergische reacties.

Volgens de apothekersassistente was het geen probleem. Ik vond echter dat zij wat onzeker overkwam en ben uiteraard zelf op onderzoek gegaan.

Daardoor kwam ik erachter dat de bestanddelen van de kuur dezelfde zijn als de bestanddelen waarop ik allergische reageerde. Ook de combinatie met het andere medicijn was volgens het internet geen goede match gezien de vele bijwerkingen. Uiteraard heb ik de kuur niet geslikt.

Na overleg met de huisarts kreeg ik een antibiotica kuur mee van een andere fabrikant. Ook daarvan heb ik de lijst met werkzame stoffen weer zelf gecheckt. Het was voor mij ‘veilig’ om in te nemen.

Ik blijf me echter verbazen dat mijn apotheek niet zorgvuldig was met informatie verstrekken.

Inmiddels heb ik overal gemeld dat ik allergisch reageer op bepaalde stoffen.

Ook bij een tandartsbezoek heb ik dat gedaan maar ik heb het gevoel dat ik hierin niet serieus genomen wordt. Aangezien mijn gegevens nog niet algemeen bekend zijn, en dus nog niet geregistreerd staan, moet ik zelf erg waakzaam zijn.

Mij werd domweg gezegd dat er in het verleden nooit een allergische reactie is opgetreden, dus dat het allemaal wel veilig is.

Er wordt echter niet gezegd dat een andere fabrikant het medicijn of de verdoving produceert, en dat er een kans bestaat dat er wellicht een allergische reactie kan optreden.

Ik draag de tijdelijke lijst met stoffen waarvoor ik allergisch ben altijd bij me. Het is namelijk nodig dit zelf te melden bij de apotheek en behandelend arts.

Als het onderzoek helemaal is afgerond wordt de allergie vermeld in een medisch paspoort of een SOS hanger waar alle info in staat. Tot het onderzoek is afgerond ben ik zeer waakzaam en doe ik zelf onderzoek.

Dus mocht je ooit een allergische reactie hebben gehad, of ben je erg gevoelig qua medicijngebruik dan zou je kunnen overwegen om bij de huisarts een allergietest aan te vragen.

Onoplettendheid van een apothekersassistente of een tandarts kan namelijk voorkomen worden. Zoek zelf de informatie uit via het internet, want daar is veel te vinden. Vergelijk de bestanddelen van medicijnen met elkaar, lees de bijsluiter goed en slik niet zomaar iets wat je voorgeschreven krijgt is mijn advies in deze.

Ik heb er in ieder geval een licht trauma aan overgehouden.

Foto komt uit de collectie van André Brockbernd, @dokandojo.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

3 Reacties

 1. Als je zoveel tijd bezig bent om uit te zoeken naar de bijwerkingen van de gewone medicijnen, zou het dan geen optie zijn om eens een andere weg in te slaan en te onderzoeken of Homeopatie zou helpen of Ayurveda dokters te gaan raadplegen. Van die medicijnen krijg je in doorsnee geen bijwerkingen, maar wel het advies om je lichaam eerst te reinigen en dat is vaak al genezend.

  Laat een reactie achter
  • Ja, ik ben het helemaal met Sophia eens! De reguliere geneeskunde gaat steeds vaker in de fout en je merkt dan dan ze zelf niet weten hoe of wat……Zo te lezen maakt het hun ook niet zoveel uit, pffffffffffff.
   Ik ben blij dat mijn alternatieve helpers wel betrokken zijn en mij en mijn man helpen weer gezond te worden, na alle gifstoffen die we jaren ongemerkt hebben binnen gekregen.

   Laat een reactie achter
 2. Ja Mary het is afschuwelijk als je een allergische reactie krijgt van medicijnen.Het is mij al 3x overkomen en 3 soorten atibiotica waar ik niet tegen kan.Heb toen bijna anaphylaxtic. shock gehad en allergietest mocht niet vanwege dit gevaar.Het kan inderdaad gevaarlijk zijn als je zelf niet oplet.Artsen moeten ook allert zijn in wat ze voorschrijven.Die lichte trauma voor dit soort medicijnen heb ik ook wel denk ik.

  Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *