Bezint eer ge tikt

Soms neem ik bewust afstand. Ben ik slechts een gluurder en houd ik me stil. Meng ik mij nergens in en peil ik de sfeer. Ik denk dat alles afhangt van mijn stemming en van wat ik hoor, nou ja, lees in dit geval.

Ik blijf enthousiast over Twitter, dat staat buiten kijf. Toch ben ik voor mijn gevoel wat voorzichtiger geworden. Zo deel ik zelf wat minder, valt mij op. Ik weet ook hoe het komt. Dat komt omdat ik steeds meer stil sta bij de impact van een tweet. Want, dat wat ik ogenschijnlijk deel met een andere tweep kan door iedereen die mij volgt, gelezen worden. Even scrollen door mijn Timeline en je weet wat ik er weer heb uitgeflapt. Dat uitflappen gaat soms net iets te enthousiast. Daar probeer ik nu bewuster bij na te denken. Ik vergeet te vaak dat anderen mee kunnen lezen en dus ook kunnen reageren.

Op Facebook, een heel ander, niet met Twitter te vergelijken medium, ben ik sowieso wat ingetogener. Daar moet ik nog steeds wennen aan alles wat ik daar voorbij zie komen. Het stikt er van de filmpjes, testjes (nee ik hoef echt niet te weten welke kleur mijn aura heeft, wat mijn indianennaam is, wat mijn stad is of welke steen bij mij past) en uitnodigingen voor spelletjes. Ik zelf vind Facebook stukken trager dan Twitter, dat is even wennen. Dan heb ik het vooral over de interactie. Maar ook hier kom ik weer mooie, leuke mensen tegen. Dus blijf ik.

Verder snap ik het idee van pagina’s liken nog steeds niet. Want wat levert het die persoon of dat bedrijf nu op dat er driehonderd vijftig mensen zijn of haar pagina geliked hebben? Levert dat echt meer klanten/kopers/lezers op? Mensen kunnen tenslotte ook liken zonder te lezen of liken om die ander een plezier te doen.

Wat mij bij zowel Twitter als Facebook opvalt én beangstigd, is het gemak waarmee mensen elkaar aanvallen, bekritiseren en kwetsen. In een aantal gevallen is wederzijds respect ver te zoeken. Elke post kan door iedereen gelezen worden, mensen zouden daar meer bij stil moeten staan. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn maar elkaar openlijk fileren gaat mij te ver. Ook kritiek op bijvoorbeeld een bedrijf kan grote gevolgen hebben. Dus ik zeg: Bezint eer ge tikt!

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

11 Reacties

 1. Ik lees heel bewust mijn reactie wel meerdere keren na voordat ik op ‘plaatsen’ druk. Ik reageer ook niet overal op ook al heb ik wel mijn mening klaar staan. Wat ik heel gevaarlijk vind is dat er tegenwoordig heel snel foto’s van mensen geplaatst worden waarbij geschreven staat dat diegene een pinpas heeft gestolen, een hond heeft mishandeld of iemand heeft geslagen. En dat wordt klakkeloos gedeeld en geliked door duizenden mensen. Ik vraag mij altijd af: ‘klopt dat bericht wel?’Heeft diegene dat echt gedaan? Stel je voor dat jouw foto per ongeluk terecht is gekomen bij een oproep om die man of vrouw te vinden omdat hij of zij iemand in elkaar heeft geslagen en dat bericht klopt niet. Op straat kun je dan ineens aangevallen worden om iets wat je helemaal niet hebt gedaan.

  Ik vind dat mensen wat vaker na mogen denken bij wat ze kunnen aanrichten door een foto te liken of te delen. Het zou ook prettig zijn wanneer mensen eerst checken of het geen hoax is voordat ze iets delen en paniek veroorzaken. Mijn bescheiden mening 😉

  Laat een reactie achter
 2. Het aanvallen, bekritiseren en kwetsen, daar zal ik nooit aan meedoen. Maar ik vind dit wederom weer een goed en nuttig blog van jou om eens even bij stil te staan.
  Ik ben met een hele andere reden op twitter gekomen dan dat het er nu ingeslopen is. Steeds meer wordt het persoonlijker. Nogmaals dat sluipt er vanzelf in. Een tijdje terug riep ik mij een halt toe maar doordat je tweeps steeds beter leert kennen ga ik er weer in mee.
  Soms is het ook heel fijn en put je kracht uit de lieve tweets die je krijgt en krijg je steun en vriendelijkheid. Maar soms denk ik, dit hoeft toch niet op internet dit kan iedereen lezen. Dankjewel Mary, voor dit blog.

  Laat een reactie achter
 3. http://www.demorgen.be/technologie/-snowdens-privacytips-gooi-dropbox-weg-mijd-facebook-en-google-a2085532/ Hij schreef het al ,al deze sociale netwerken houden risico´s in betreffende je privacy.
  Je kiest er dus bewust zelf voor ,gelijk ook om welke reden.
  Ik heb persoonlijk Twitter na drie aanloop pogingen aan de kant gedaan ,was begonnen in 2011.
  In het begin mooi ,interessant en levendig ,langzaam afzakkend naar een lager niveau.
  Wat Facebook betreft het Liken ,dat is meer om aan te tonen ik heb jou of bericht gelezen.
  Goed er zijn ook mensen die voor piet snot liken zonder te lezen tsja dom dus.
  Wat het aanvallen of kritiseren betreft ,dat vermijd ik dus.
  Voor mij is FB wat betreft de Dieren Petitie´s het ondertekenen daarvan het hoofd doel ,en soms bereiken we ook wat.
  Afijn dit is natuurlijk mijn heel persoonlijke mening daar toe.
  Overigens Hiltje en ook jou blog staan bij mijn favo´s in Firefox dit ter inlichting.
  Groetjes Tom.

  Laat een reactie achter
  • Dankjewel Tom dat jij, ondanks dat je gestopt bent op Twitter, wel mijn verhalen blijft lezen. Dat is Top. Ik vind het wel jammer dat je niet meer op Twitter te vinden bent.
   Het allerbeste en misschien toch nog eens, tot tweets 🙂

   Laat een reactie achter
 4. Helemaal eens met wat je zegt…maar kritiek op elkaar heeft altijd bestaan en zal altijd blijven bestaan..alleen als men zelfrespect heeft kan men ook respect hebben voor wat anderen mensen te vertellen hebben en doet kritiek niet ter zake…laat iedereen in z’n waarde, maar ja tussen het koren zit altijd kaf….Mooie en duidelijke boodschap ..xx

  Laat een reactie achter
 5. Ik deel zelf zo min mogelijk, behalve als er iemand spoorloos is. En dan nog alleen maar als ik op internet bij de politie heb gezocht of het bericht klopt.
  Ja dat schelden en vervelen naar elkaar, is ook niet mijn ding. Ik geef liever complimenten, als ik die meen.
  Een mooi en goed stuk dit Mary. Dank je wel

  Laat een reactie achter
 6. Hoi Mary,

  Jij hebt gelijk zo denk ik er ook (ongeveer) over.

  De reclame is er al volop aanwezig, ben benieuwd hoe zich dat op Twitter gaat ontwikkelen.

  Laat een reactie achter
 7. niet alleen op FB en Twitter worden er soms té spontaan dingen gezegd waar beter even over nagedacht had kunnen worden, ook op tv en radio worden soms reacties ontlokt door behendige verslaggevers waar menigeen naderhand spijt van heeft gehad. Vandaag nog hoorde ik een medewerkster van NL-Post spontaan vertellen, na lang doorzagen van de programmamaker, dat ze wel eens stiekem brieven las wanneer ze niet goed dicht zaten en zelfs geld in haar zak stopte als dat eruit viel…. Dus niet alleen een dom meisje maar volgens mij ook geen idee dat half Nederland meeluistert. Denk ook maar eens aan de alles onthullende tv-programma’s waar mensen soms verleid worden tot een vorm van exhibitionisme die dient tot meerdere glorie van de presentator en/of het programma….Blijkbaar verliest men elke vorm van gêne voor(of achter) een microfoon en dit verschijnsel zet zich voort op Twitter en Facebook, scheldparijen, naaktfoto’s, haatcampagnes, t schijnt allemaal te kunnen…
  Dus Mary, je hebt weer 100% gelijk als je zegt dat we best enige terughoudendheid mogen tonen en “likes” zijn gelukkig nog steeds onschuldige uitingen van verbondenheid. Ik ga nog beter opletten in ieder geval! 🙂

  Laat een reactie achter
  • Miek, je hebt helemaal gelijk dat het ook op radio en tv soms te ver gaat. Bedankt voor die eye opener.

   Laat een reactie achter
 8. En waarom zou je ‘minder’ delen? Het is toch bekend dat iedereen alles kan lezen? Daar hoor je altijd bij stil te staan. En ik schaam me nergens voor! Veel erger vind ik reaguurders; mensen die ‘stiekem’ meelezen en daar (later) een oordeel over hebben. Of mensen die een ‘valse, -nep, -strip of -dieren’ ava hebben. Heel zielig. Wel kritiek spuien en/of schelden maar jezelf niet bloot durven geven!

  Laat een reactie achter
 9. Helemaal mee eens, op twitter kan wel bijna iedereen meelezen.Maar schelden of verkeerd commentaar geven is niet zo leuk voor een ander om te lezen.Dus respect voor elkaar en als iemand het te bont maakt kan je er overheen scrollen of blocken.Dat is me in 4 jaar tijd dus nog maar 3 x overkomen.Ben nog steeds blij met de mensen die ik hier op twitter heb leren kennen en vooral dat ik jou heb mogen ontmoeten op twitter !

  Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *