Ken jij deze tweeps?

Ken jij deze tweeps?

Foto komt uit privécollectie.

Op basis van een niet gedegen en dus zeer onvolledig onderzoek, wil ik na ruim een jaar tweeten mijn observaties met jullie delen. Mijn observaties. Het is niet gebaseerd op welk bewijsmateriaal dan ook, dus vraag me niet naar cijfers. Namen zal ik al helemaal niet noemen. Ik heb mijn ontdekking gedaan zowel op basis van contacten met tweeps uit mijn eigen tijdlijn als op basis van gesnuffel in andermans tijdlijn. En dat is een voordeel van Twitter hè. Bijna alles is terug te vinden of op te zoeken.

Tot mijn verbazing heb ik een aardig grote verscheidenheid aan persoonlijkheden leren kennen. Ik heb ze eens op een rij gezet, ben mij er terdege van bewust dat zelfs deze lijst onvolledig is. Ik vind het merendeel van deze personen de moeite van het volgen waard. Eigenlijk lijkt een groot aantal van deze type tweeps best wel veel op de mensen die we ook in het dagelijks leven tegenkomen. Ken jij deze tweeps ook?

 • De klager. Deze tweep klaagt over zo’n beetje alles. Het weer, de buren, de hond of zelfs over diens partner.
 • De hartelijke tweep. Hij/zij is altijd belangstellend en attent.
 • De openhartige. Deze tweep maakt van diens hart geen moordkuil, deelt elke gedachte en gebeurtenis.
 • De grapjas. Deze tweep maakt overal grappen over, het liefst ten koste van anderen.
 • De betweter. Tja, die hoef ik niet verder toe te lichten.
 • De nieuweling. Zit soms nog in het Twitterei, heeft geen bio en plaatst aarzelende tweets.
 • De hashtag tweep. In menig tweet zit wel een #. Vaak gekoppeld aan een woord waarbij je denkt: waarom nou?
 • De monologen tweep. Hij/zij is zeer openhartig over diens relatie en bezigheden. Eigenlijk over alles. Deze persoon tweet hele verhalen. Reageert echter zelden op andere tweets of tweeps.
 • De ‘ik ben verliefd’ tweep. Ja, die loopt met het hoofd in de wolken en laat dat meer dan voldoende weten.
 • De ‘ik zoek een partner’ tweep. Deze man/vrouw zet zichzelf zeer regelmatig in the picture als zoekende. Schroomt niet om eigen kwaliteiten op Twitter te zetten. Ook komen zinnen als: ‘wat mis ik nu 2 armen om me heen’ vaak langs in de TL.
 • De coach. Wie kent die niet? Zeker in 1 op de 5 bio’s staat het woord coach.
 • De ‘ik ga voor de dialoog’ tweep. Die tweet met bijna iedereen, is erg sociaal.
 • De tiener. Nou is de tiener een verhaal apart. De meeste tieners kunnen geen volzinnen tweeten en zijn dol op verbasteringen en tikfouten. Elke bezigheid wordt getweet. Van het eten van een broodje tot sporten, drinken, chillen, wanneer ze naar bed gaan en het zware schoolleven. Ook de tiener is dol op monologen.
 • De faker. Deze tweep lacht in zijn of haar vuistje om al die onnozele tweeps. Doet bijvoorbeeld alsof hij een vrouw is maar is in werkelijkheid een man of andersom. Liegt een heel verzonnen bio bij elkaar. Ook de tweets van dit personage zijn verzonnen. Er zijn verschillende soorten fakers op Twitter.
 • De ‘ik ben ziek maar laat me er niet onder krijgen’ tweep. Klaagt zelden over diens ziekte en is ondanks zijn/haar eigen ellende erg betrokken bij anderen.
 • De optimist. Altijd aardig en opgewekt. Ja ook die zit gelukkig op Twitter.
 • De pessimist. Uiteraard ontbreekt die hier niet. Je kan je zelf wel een beeld vormen bij deze tweep.
 • De FB linker. Reageert zelden op tweeps, de enige tweets die hij/zij plaatst zijn Facebook links of halve zinnen die op FB verder gelezen kunnen worden want daar is deze persoon wel erg actief.
 • De scheter. Deze tweep kan je bijna vergelijken met tieners, doch minder monologen. Dit type zet elke handeling (“sokken vouwen”) of bij wijze van spreken elke scheet die dwars zit, op Twitter.
 • De BN-er óf hij/zij die denkt BN-er te zijn. Ah, een geval apart. Tweet zich een slag in de rondte, last van Egoïtis (belangrijk doen, belangrijk lijken en denken dat hij/zij belangrijk is). Reageert echter zelden op ‘de gewone mens’.
 • De goeroe. Strooit altijd wijsheden rond. Die wijsheden worden veelvuldig geretweet.
 • De ‘kort van stof’ tweep. Tikt het liefst korte zinnen en afkortingen terwijl er echt voldoende ruimte is om een paar volzinnen te gebruiken.
 • De gewone mens. Oprecht en echt. Voor zover dat mogelijk is op Twitter.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht

21 Reacties

 1. Ik zou zeggen: wie kent ze niet? Je hebt zojuist ongeveer onze complete samenleving beschreven 🙂

  Laat een reactie achter
 2. Nou en? Iedereen doet waar hij zin in heeft, op een manier waar hij zin in heeft. En wat zegt dit over jezelf, waar sta jij? Of wil je dat WIJ jou in een categorie plaatsen? Waarom zou je mensen willen categoriseren, überhaupt? Daarnaast zeg je nog dat je het merendeel wel het volgen waard vindt. Blijkbaar is er ook een deel dat je dus NIET het volgen waard vindt? 🙂

  Laat een reactie achter
 3. Hahaha erg leuk stukje, scherpe observatie! Ik mis alleen nog de quote-jatter: van die types die graag veel volgers hebben en hun volgers gek bombarderen met quotes (liefst zonder bronvermelding gejat), in de hoop dat ze veel ge-RT worden. Maar verder niet zoveel te melden hebben…

  Laat een reactie achter
  • Ja hoor, die zou ook goed in het rijtje passen. Via twitter kreeg ik nog meer aanvullingen, o.a. de boze tweep die altijd de confrontatie aangaat. Ook werd de zakelijke tweep genoemd en de nieuwsgierige tweep.

   Laat een reactie achter
  • Die indruk kreeg ik al na jouw eerste reactie ‘Floris’. Maar prima hoor dat je het nog een keer duidelijk laat weten.

   Laat een reactie achter
 4. Schitterend, ik heb ze allemaal in mijn TL en dat maakt het twitteren zo interessant en leuk, wordt nooit saai.. Een aparte groep zijn de dieren. Twitteren op los en heb ik een slechte dag, dan lees ik hun tweets en de dag is weer goed. Grappig en geestig!

  Laat een reactie achter
 5. Zo heerlijk al die verschillende mensen met hun eigen meningen, boeiend en wie je niet wil ach die ontvolg je gewoon, maar misschien mis je dan weer veel moois.

  Laat een reactie achter
 6. Er hoort nog een categorie bij: Weltschmerzen mens die lollig wil doen en naar zijn blog verwijst en voor Feyenoord is (o je, dat is dubbel op vandaag, weltschmerzen.)

  Laat een reactie achter
 7. Herkenbaar, al zijn het er wat veel. En dan zijn er natuurlijk nog heel veel overlaps mogelijk. Iemand kan een #hashtagger zijn, én optimist, én verliefd, én kort van stof, én hartelijk en openhartig 🙂

  Laat een reactie achter
 8. Ik herken met in meer dan de helft geloof ik hahahaha! Leuk stukje.

  Laat een reactie achter
 9. Leuk en heel herkenbaar ! Ik mis nog de “retweet bedelaar” (vaak naar BN ers toe) als iemand een kamer of baan zoekt of als er iets gepromoot moet worden

  Laat een reactie achter
 10. Ik denk dat bijna iedere twitter of tweep hoe je ze ook noemt het hele rijtje hebben doorlopen.
  Ik ben nog niet zolang op twitter , wel al watlanger op facebook, het verschil, ik zou het niet weten, ‘k voel me op beide goed, alhoewel ik als ik heel eerlijk moet zijn op twitter sinds een poos wel meer mijn eigen plekje heb gevonden.
  Was heel leuk om te lezen zoals elk stuk van jou….tot lezens

  Laat een reactie achter
 11. Leuk bedacht en verwoord Mary.
  Ik zit er zeker tussen en tegelijkertijd mis ik er nog een paar. Omdat we allemaal individuen zijn zijn er ook miljarden hokjes. Zo heeft iedereen z’n plekje 😉

  Laat een reactie achter
 12. Leuk hoe jij dit schrijft Mary,je weet er een goede benaming aan te geven.Met humor geschreven,alleen zou ik niet weten tot welk type ik behoor.Moeilijk te zeggen van jezelf !

  Laat een reactie achter

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *