Als je compleet de controle kwijt bent

“Frank zit tegenover mij. Hij huilt zonder geluid. Ik hoor het stille snikken.

Hij schaamt zich diep en durft mij nauwelijks aan te kijken. Al het weinige geld dat hij had is vergokt.

De schulden zijn torenhoog, zijn relatie staat op knappen.

Ik voel zijn wanhoop.

Het begint met winnen.
En het geloof dat je weer gaat winnen.
En nog een keer.
Je weet het zeker dat het geluk aan jouw kant is.
Het eindigt met alles verliezen.

In Nederland wagen bijna 8.500.000 mensen weleens een gokje. Geschat is dat er tussen de 80.000 en 100.000 probleemspelers zijn. Veruit de meeste mensen die gokken en/of aan een loterij meespelen beleven er plezier aan en ondervinden er geen nadelen van. Gelukkig maar.

Gokken sluipt er langzaam in. Steeds vaker even een gokje wagen, grenzen verleggen, meer geld inzetten. De ene leugen met een andere leugen weer ‘rechtzetten’. Compleet de controle kwijt zijn en een onbeheersbare drang om te gokken. Doorgaan met gokken in de hoop die ene klapper te maken waardoor alles weer goed komt.

Frank zucht diep. Het besef dat het zo niet verder kan is aanwezig. Zijn dochter Isabel van 7 jaar kon niet naar een verjaardagsfeestje. Er was geen geld voor een cadeautje. Zijn vrouw Judith is klaar met hem. De druppel was toen hij het vakantiegeld vergokte.

De kaarten zijn geschud en liggen open en bloot voor ons op tafel.

Gokverslaving is een ernstige psychiatrische ziekte. Gokken komt steeds meer centraal te staan in iemands leven: Je denkt de hele dag aan gokken, je gokt, je bent bezig om aan het geld te komen om te gokken, je liegt want je omgeving mag niet weten dat je gokt en je verwaarloost je studie/werk/partner, familie en vrienden.

Vaak is er sprake van co-morbiditeit bijvoorbeeld met een depressie.

In mei 2016 is het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand (KOA) aangenomen in de Tweede Kamer. Jarenlang heeft het geduurd voor dat het debat over de regulering van online kansspelen plaats vond.

Nu is het aan de Eerst Kamer om de wet aan te nemen waardoor spelers beschermd worden en preventie van gokverslaving vorm en inhoud krijgt. De zorgplicht van de aanbieders is groot in vergelijking met andere landen waarin online kansspelen al jaren gereguleerd zijn.

Frank begrijpt niets van zichzelf. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Zijn leven staat op het spel. Hij voelt zich diep ongelukkig als hij merkt hoe sterk de drang is om te gokken. Hij vertelt mij dat het meest verslavende is aan gokken dat hij alle ellende vergeet.

Gokken is een verdovend middel.

Hij was allang niet meer blij als hij geld gewonnen had. Winst pakte hij nooit maar zette hij direct weer in. Het ergste, zegt hij, is de eenzaamheid en de angst voor ontdekking door familie/vrienden en werkgever van zijn gokverslaving.

Ik toon respect. Spreek mijn bewondering uit dat Frank het zwijgen heeft doorbroken. En dan barst deze grote man uit in huilen. Met lange gierende halen komt de ontlading.

Frank heeft een lange weg te gaan. Met vallen en opstaan. Stoppen met gokken is beginnen met leven. Leven zonder leugens, zonder drang om te gokken. Niet alleen bij Frank heeft gokken zijn sporen nagelaten.

Ook bij Judith en Isa heeft de verslaving van Frank invloed gehad op hun leven. Het belangrijkste, en misschien ook wel het allermoeilijkste, is het herstellen van vertrouwen.

Ik heb mij gespecialiseerd in gokverslaving. Of liever gezegd, de preventie van gokverslaving. Bijna 10 jaar beweeg ik mij in de wereld van het grote geld, de intense vreugde en de doffe ellende.

Steeds heb ik aandacht gevraagd voor mensen met gokproblematiek en hun naasten. Bij verslavingszorg, aanbieders van kansspelen, politici en onderzoekers.

Met Frank, Judith en Isa gaat het na een lang en moeizame tijd nu weer goed. Frank heeft hard gewerkt aan zijn herstel. Hij heeft gelukkig niet meer de sterke drang om te gokken. Er is gewerkt aan de financiële problemen. Langzaam komt ook het vertrouwen in elkaar weer terug…

Gokken kan 24×7. De impact van een gokverslaving is te groot om er te weinig tijd en aandacht voor te hebben.”

Gastblog van Yvon Jansma. Meer info: www.centrumvoorverantwoordspelen.nl

Foto komt uit de collectie van Jet Rood.

Auteur: Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig: Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel dit bericht op

2 Reacties

  1. Toch vind ik dat er te weinig aandacht is vanuit de regering en online gokken is al helemaal verkeerd.Hoeft de verslaafde niet van huis.De ellende van gokverslaving is groter dan veel mensen denken.Er moet meer controle op zijn en exverslaafden nooit meer in Casino binnenlaten en daar gaat het fout .Het verwoest je leven !

    Reageer
  2. Wat goed dat jij dat doet. Jezelf erin hebt gespecialiseerd.
    Landelijk gezien is er weinig aandacht voor denk ik.

    Dankjewel namens al die mensen die verslaafd raakten aan gokken.

    Reageer

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.