Iedereen heeft talent

Dag Jenneke, kon jij als kind al goed tekenen?

Hallo Mary, als kind vond ik het al erg leuk om te tekenen en ik had wel goede cijfers op mijn rapport. Ik weet nog dat, toen ik acht jaar was, mijn klasgenoten mij vroegen om een paashaas in hun schrift te tekenen.

Wanneer en waarom nam je het besluit om zelfstandig kunstenaar te worden?

Toen ik tien jaar was wist ik dat ik portretschilderes wilde worden maar dat leek toen onmogelijk. In mijn omgeving was daar geen opleiding voor. Later heb ik in Delft een opleiding gehad bij Royal Delft De Porceleyne Fles. In Den haag heb ik gestudeerd aan de Koninklijke academie voor beeldende kunsten.

In 1982 ben ik begonnen met Zwierige Penseel, een lesinstituut voor tekenen en schilderen. Ik nam de beslissing om zelfstandig kunstenaar te worden omdat ik graag terug wilde naar mijn geboortestreek. Het werk in Delft vond ik erg leuk, dit werk wilde ik zelfstandig blijven doen in Twente. Daarom had ik inmiddels mijn middenstandsdiploma en vakdiploma gehaald.

Wat voor soort kunstenaar ben jij?

Ik ben een beeldend kunstenaar, mijn stijl is realisme.

Hoe lang ben jij bezig met een opdracht?

Over een olieverf portret doe ik ongeveer drie maanden. Ik heb heel veel leuke opdrachten, zo maak ik onder andere portretten en landschappen. Tevens maak ik tegeltableau’s, jubileumborden en geboortetegels in opdracht. Mijn opdrachtgevers zijn zowel particulieren als bedrijven.

Hoe vaak exposeer jij?

Ik exposeer continue en op verschillende locaties. Zo heb ik minimaal een keer per jaar een grote expositie van vijfentwintig werkstukken of meer. In september exposeer ik in Haaksbergen bij Galerie Lintelo. Ik mag daar een grote overzichtstentoonstelling inrichten, dus ik moet de hele zomer hard werken! In 2011 had ik een leuke expositie in New York.

Jij geeft ook les. Wat voor soort les?

Ik mag iedere veertien dagen zestig fantastische cursisten begeleiden in hun creatieve ontwikkeling. Ik geef lessen en workshops in aquarelleren, olieverf- en acrylverf technieken en binnenkort geef ik weer een workshop porselein schilderen tijdens een high tea. In mei kunnen mensen een workshop aquarellen volgen, ook in combinatie met een high tea. In de eerste week van juni geef ik een workshop ‘schilderen en pein air’ in Italië. De voordelen van een workshop zijn dat al het materiaal is inbegrepen en dat de cursisten in een middag een schildertechniek leren en met een zelfgemaakt werkstuk naar huis kunnen gaan. De workshops zijn gezellig en compleet verzorgd, dus zeer geschikt als bedrijfsuitje of familiefeest.

Kan iedereen leren schilderen of moet er wat talent aanwezig zijn?

Iedereen heeft talent. Wanneer iemand bereid is heel veel tijd en energie te investeren, dan kan ik helpen het schilder talent te ontwikkelen.

Wie of wat zou jij graag nog eens willen tekenen of schilderen en waarom?

Het is mijn grootste wens om een schilderij maken van museale kwaliteit. Door mijn schilderkunst steeds meer te verbeteren hoop ik ooit een schilderij te maken waar iedere toeschouwer blij van wordt.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan ook eens een kijkje op de mooie site van Jenneke! jennekebrunnekreeft.nl

Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel deze posts op

Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *