Het zal je maar gebeuren…

Het zal je maar gebeuren. In nog geen drie jaar tijd veranderen van een gezonde jonge vrouw in een dertig jarige MS patiënt die zich buiten slechts kan verplaatsen in een scootmobiel of afhankelijk is van anderen die haar rolstoel willen duwen.

 

Dag werk, dag vrijheid, dag leven?

Je zou het denken want het is nog al wat om met deze ziekte te moeten leven maar nee, zo is Sabine niet. Ondanks haar ziekte en pijn probeert ze gewoon te leven, net als jij en ik. Haar leven ziet er alleen anders uit dan dat van ons. Zo kan ze zich niet echt goed verplaatsen in haar huidige appartement omdat ze met haar rolstoel niet overal bij kan. Dat beperkt haar in haar appartement. Koken, douchen, zelfs over haar eigen drempel rijden lukt niet. Soms lukt het haar om zich in huis met krukken te verplaatsen maar zelfs dat is vaak te zwaar voor haar.

Buiten of in winkels ervaart ze geregeld hoe onnadenkend mensen zijn. Ze krijgt geregeld nare opmerkingen naar haar hoofd. Dat doet haar wel eens pijn. Ook merkt ze dat nog lang niet alle winkels ingericht zijn op rolstoelgebruikers. De winkelpaden zijn vaak te smal en de producten staan te vaak buiten haar bereik.

Haar huidige appartement staat te koop omdat ze daar vanwege haar ziekte niet meer kan wonen. Ze droomt van een aangepaste ruimere, rolstoeltoegankelijke woning waarin zij zich makkelijker kan voortbewegen in haar rolstoel.

En toch zit ze zij niet bij de pakken neer. Weet je waarom niet?

Omdat zij zich enkel focust op leuke dingen. Zo probeert ze uit elke dag het beste te halen en is ze vooral blij met de kleine dingen die nu nog wel kunnen. Haar perspectief is veranderd zegt ze. Vroeger vond ze bepaalde dingen doodnormaal, nu kan ze extreem genieten van bijvoorbeeld de lente die inzet en die ze in alle rust kan bewonderen. Ze leeft haar leven niet meer in de hoogste versnelling maar dat vindt ze niet erg. Ze hoeft zich eigenlijk ook nooit meer te haasten, en kan daardoor genieten op de eerste plaats zetten. Stress, erg slecht voor MS patiënten, probeert ze zoveel mogelijk te vermijden. Juist door de kleine dingen te waarderen blijft ze vreugde houden in het leven.

Ze houdt van koken en op haar goede dagen doet ze dat met plezier. Haar grootste hobby, kaarten maken, is een welkome afleiding. En ik moet zeggen dat ze dat heel goed kan, zelf bestel ik regelmatig kaarten bij haar omdat haar kaarten écht persoonlijk zijn. Kijk maar eens op haar site: heelveelhobby.blogspot.com

Sabine is een vrouw waar ik veel bewondering voor heb. Ze heeft het niet makkelijk, ze heeft altijd pijn en slikt veel medicijnen maar ondanks alles houdt ze haar hoofd op en klaagt zelden. Ook zij hoort bij mijn kanjers!

@sabinerotterdam is ook actief op Twitter en Facebook.

Ter aanvulling een beknopte uitleg over MS. Multiple Sclerose is een auto-immuunziekte. Een kenmerk van auto-immuunziekten is dat het immuunsysteem (het afweersysteem van het lichaam tegen virussen, bacteriën en infecties) eigenlijk iets te goed werkt. Door Multiple Sclerose raakt het centraal zenuwstelsel, wat bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, beschadigd en het beschermlaagje van zenuwuitlopers (myeline) wordt aangetast. Hierdoor kunnen verlammingsverschijnselen ontstaan.

Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel deze posts op

3 Reacties

  1. Sabine is een topper, een erg lieve meid. Ook een van mijn Twitfamilie : )

    Reactie toevoegen


  2. En wij maar sakkeren en klagen om pietluttige dingen…..heel pakkend verhaal, voor deze mensen en anderen die een ongeneesbare ziekte hebben Respect met een hoofdletter!!

    Reactie toevoegen


Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *