De jacht is geopend

Al een paar maanden zijn wij op zoek naar een koophuis. Blijven zitten waar we nu zitten is geen optie. De huurprijs stijgt enorm en staat niet meer in verhouding met het wooncomfort. De keuken is zeker twintig jaar oud en gammel en het sanitair heeft een spuuglelijke hopjesvla bruine kleur. Over de mankementen van dit huis zal ik mij maar stil houden.

Ik blijf het leuk vinden, binnenkijken bij anderen. Ik moet wel zeggen dat het ook vaak tegenvalt. Negen huizen heb ik tot nu toe van binnen en buiten bekeken en ik geloof dat het daar niet bij blijft.

Het ene huis was te klein, het andere te groot. Weer een ander huis was te oud. Verder bleken een aantal huizen ware klushuizen te zijn, waarvoor ik echte hulptroepen in zou moeten schakelen. Ik besef wel dat aan de meeste huizen wat gedaan moet worden. Maar een huis kopen dat voor een groot deel verbouwd moet worden staat niet op onze planning. Daarnaast krijg je dat tegenwoordig ook niet meer gefinancierd.

Ik voel me bijna een ervaren aspirant koper en krijg steeds meer oog voor details. Ik weet dat het volmaakte huis niet bestaat. Althans, in onze prijsklasse. Ik weet ook dat je beter een huis kan bezichtigen dan enkel afgaan op de foto’s die op de diverse huizensites staan.

Wat mij bij een groot aantal bezichtigingen is opgevallen is dat de meeste huizen slecht zijn onderhouden. Het lijkt wel of de verkopers geen budget hebben voor een goede opknapbeurt of een nieuwe laag verf voor de buitenboel.

Als je je huis wilt verkopen is het ook niet onverstandig om voor een bezichtiging je huis op te ruimen en schoon te maken. Echt, dat doet een hoop hoor! Even luchten en een fris geurtje in huis zetten heeft ook een positief effect. Een tuin die op orde is oogt ook beter dan een wildernis.

Ik blijf moeite houden met huizen die propvol staan met meubels. ‘Daar moet je doorheen kijken.’ Die zin heb ik vaak gehoord maar dat lukt me toch niet tijdens een bezichtiging. Pas later, aan de hand van een plattegrond en verdere info over het bezochte huis, heb ik door of de ruimte geschikt is.

Ik ben erg blij met de kundige aankoopmakelaar die ons af en toe bijstaat. Hij kijkt kritischer en is vele malen deskundiger dan wij, de potentiële kopers. Ook heeft hij een goede kijk op de bouwkundige staat van het huis en kan, als het zover is, voor ons de onderhandelingen doen met betrekking tot de mogelijke aankoop.

Maar helaas, zover is het nog niet. Ik heb het gevoel dat onze zoektocht nog wel even doorgaat. Ik weet nu dus ook dat mijn droomhuis niet bestaat. Zodra ik het huis gevonden heb dat bij benadering lijkt op mijn droomhuis, het huis waarin ik oud wil worden met mijn mannen, horen jullie het als een van de eersten.

Mary

Mijn bio op twitter is aardig volledig:
Kritisch, Nieuwsgierig, Moeder, Behulpzaam, Humor, Gehuwd, Regelaar, Spontaan, Flapuit, Creatieve geest, Ideeënbrein, Blogger, #twittertaalgids en oh ja ook nog: a-technisch ben ik.

Deel deze posts op

4 Reacties

  1. Zo herkenbaar. Eén ding kan je nooit veranderen en dat is de ligging. Dat was wat ons op de been hield vier jaar geleden… Ons huis werd door alle werkdisciplines een Murphy’s huis genoemd. Vertrouw je aankoopmakelaar en wordt lid van Vereniging Eigenhuis, via hen kan je voor een redelijk bedrag < 500 een aankoopkeuring laten doen. Dat kan jullie heel veel geld/ellende besparen. Sprak de vrouw die door schade en schande wijzer is geworden.
    Wel heel leuk, gluren bij de buren! Succes. Ooit komt jullie huis waarvan je binnenstapt en zegt. JA

    Reactie toevoegen


  2. Ik ben het helemaal met je eens Mary, als je je huis verkoopt, moet je er toch wel moeite voor doen om het met de ogen van een nieuwe koper te bekijken. De kunst van het weghalen!
    Laat de moed niet zakken, volgens mij bestaat hét droomhuis wel en die komen jullie vast tegen.
    Blijf positief, succes! En leuk dat je het met de lezer wilt delen :)

    Reactie toevoegen


  3. Plots heel onverwachts word je verliefd op jouw huis …een huis die direct aanvoelt als een thuis. Een huis met een ziel, misschien duurt het nog maanden, misschien is het morgen al bingo….veel succes x

    Reactie toevoegen


  4. Met jou mannen is hier de tover zin, je zou bijna denken mary met haar mannen kan overal wonen. Toch werkt dat niet zo, je wil niet te veel verbouwen, niet te groot en niet te klein en betaalbaar. Natuurlijk is het zo, dat jij je met je mannen al gauw THUIS voelt. Een droomhuis vinden is iets moeilijker, maar een bijna droomhuis en je mannen maakt jou droomhuis en dat gaat jullie lukken.Veel plezier met kijken en dat huis? dat komt er.

    Reactie toevoegen


Reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *